ECONOMIC

În primul trimestru, la bugetul public naţional au fost acumulate venituri de 20,0 miliarde lei

post-img

În primele trei luni ale anului curent, la bugetul public naţional (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 20,0 miliarde lei, cu 3,3 miliarde lei mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit Ministerului Finanţelor, citat de Moldpres, cheltuielile au constituit 21,1 miliarde lei, care comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021 sunt mai mari cu 3,9 miliarde lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,1 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor băneşti în conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional au constituit 9,4 miliarde lei. 

Veniturile bugetului de stat în perioada ianuarie - martie 2022 au constituit 13,0 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 2,5 miliarde lei. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 6,4 miliarde lei, cu 1,4 miliarde lei mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 7,1 miliarde lei, fiind în creştere cu 1,3 miliarde lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 14,8 miliarde lei, cu 3,0 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.  Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,8 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor băneşti în conturile bugetului de stat au constituit 5,9 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - martie ale anului curent, toate plăţile fiind finanţate integral.