ECONOMIC

Guvernul R. Moldova încurajează afacerile din mediul rural. Ce oportunităţi le oferă antreprenorilor care vor să se dezvolte

Guvernul Republicii Moldova îşi propune să încurajeze mai mult afacerile din mediul rural. Antreprenori, persoane fizice dar şi autorităţi locale, pot beneficia de subvenţii în avans pentru dezvoltarea unei afaceri sau pentru proiecte sociale cu impact. Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a prezentat astăzi mai multe mecanisme de finanţare.

În acest an, pentru Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural a fost aprobată suma de un milliard, cinci sute de milioane de lei. 25 de milioane de lei vor fi orientate doar spre dezvoltarea localităţilor rurale. Agenţii economici, dar şi cei ce vor să-şi deschidă propria afacere, pot apela la finanţări în avans din contul acestui fond.

DIANA COŞALÎC, director adjunct, Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură:„ În premieră AIPA are ca beneficiar persoana fizică şi vorbim de persoana fizică doar, nu ca şi etitate economică. O să vedem cum o să decurgă lucrul cu persoanele fizice pentru că noi experienţă nu avem. Subvenţia în avans se alocă în proporţie de 80 la sută în suma eligibilă, valoarea poate să ajungă până la un million de lei.”

Subvenţiile din acest fond sunt acordate pentru proiectele de îmbunătăţire şi dezvoltare a infrastructurii agricole, cum ar fi cumpararea de tehnică agricolă, mărirea unei plantaţii, organizarea pieţelor unde-şi vor putea vinde produsele  sau întreţinerea spaţiilor verzi.

Pentru finanţare, la Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pot apela şi persoane fizice care vor să-şi desfăşoară activităţi non-agricole în sat, de exemplu deshiderea unui atelier de cizmărie sau de întreţinerea a tehnicii. Pentru asta, perioada de implEmentare a proiectului trebuie să fie de cel puţin 24 de luni.

FINANŢĂRI DIN FONDUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE A  AGRICULTURII ŞI MEDIULUI RURAL :
- crearea infrastructurii agricole
-tehnică agricolă
-mărirea plantaţiilor
-organizarea pieţelor locale
-activităţile non-agricole (ateliere)

Un alt  mecanim de finanţare din acest fond sunt subvenţiile în avans pentru proiectele de îmbunătăţiri funciare. Este un proiect implementat în premieră pentru Republica Moldova. Aici pot apela cei care-şi propun aplicarea măsurilor de prevenirea şi combateria a eroziunilor, a alunecărilor de teren, prin plantarea fişiilor forestiere sau îmbunătăţirea componenţei chimice a solului.  

SUBVENŢII ÎN AVANS PENTRU PROIECTELE DE ÎMBUNĂTĂŢIRE FUNCIARĂ:
-prevenirea eroziunilor
-stoparea alunecărilor de teren
-îmbunătăţirea componenţei chimice a solului

Subvenţii în avans se acordă şi prin intermediul programului LEADER.  70 de milioane de lei au fost stabilite pentru proiectele grupurilor
de acţiunele locală. Acestea vor putea primi finanţări pentru a asigura salariile angajaţilor, pentru servicii de IT, consultanţă juridică şi chiar pentru achitarea facturilor. Dosarul poate fi depus la Ministerul Agriculturii de către grupurile de iniţiativă.

SUBVENŢII ÎN AVANS PRIN INTERMEDIUL PROGRAMULUI LEADER:
-proiecte comune ale GAL-urilor
-dezvoltarea turismului rural
-dezvoltarea serviciilor locale
-proiecte de infrastructură

Tot prin programul LEADER se dă undă verde pentru finanţare ONG-urilor, antreprenorilor, primăriilor care au proiecte ce ţin de dezvoltarea turismului rural, şi a altor servicii. Autorităţile locale îşi pot stabili un şir de proiecte, iar cele care vor descrie cel mai bine procesul de implimentare şi necesitatea acestora, vor fi iligibile pentru finanţare. Orice localitatea rurală poate beneficia de subvenţii şi chiar unele oraşe mai mici, dacă sunt parte a unui grup de iniţiativă locală.