ECONOMIC

Fondul de subvenţionare în agricultură va fi majorat, iar regulile de oferire a banilor vor fi schimbate

post-img

Fondul de subvenţionare în agricultură va fi majorat, în 2021, până la 1,75 miliarde lei. Anul trecut acesta a fost de 1,1 miliarde de lei. Majorarea a fost anunţată de prim-ministru, care spune că decizia va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare.

Totodată, urmează să fie schimbată formula de acordare a ajutoarelor din partea statului pentru producători. Dacă anterior banii, în cea mai mare parte, ajungeau la producători mari, din acest an vor fi patru categorii distincte de beneficiari: producători mari, medii, mici şi micro-producători, scrie Bizlaw.md.

La fel, a fost extinsă şi aria de intervenţie a subvenţiilor. Agricultorii îşi vor putea compensa:

  • 30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură;
  • până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante şi, suplimentar,  până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiţionale. Măsura are drept scop asigurarea mijloacelor circulante. 
  • până la 1,5 milioane lei pentru construcţia instalaţiilor de producere a energiei regenerabile.

În premieră, din Fondul de subvenţionare va fi susţinută înfiinţarea plantaţiilor multianuale doar cu soiuri înscrise în cataloagele UE al soiurilor de plante agricole. O altă noutate este că Guvernul va subvenţiona practicile de eficienţă energetică prin compensarea de 50% din costul seminţelor leguminoase de calitate de producţie autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar. De subvenţii vor beneficia şi instituţiile de învăţământ şi de cercetare-inovare din domeniul agricol şi asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii.