ECONOMIC

Cu cât va creşte economia Republicii Moldova în următorii 4 ani. Prognoza Ministerului Economiei

post-img

În anul 2022, economia Republicii Moldova va înregistra o creştere de 0,3%. Datele au fost publicate de Ministerul Economiei în versiunea preliminară a prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2025.

Conform autorităţilor, creşterea accelerată a preţurilor externe, războiul din apropierea frontierei cu Republica Moldova, dificultăţile în lanţurile de aprovizionare la nivel internaţional, care vor tempera cererea externă şi internă, sunt principalele ipoteze care stau la baza acestor proiecţii, scrie Bizlaw.md.

Totuşi, în unele sectoare economice se aşteaptă o uşoară evoluţie pozitivă. Activitatea investiţională se va menţine în creştere datorită proiectelor în infrastructura publică finanţate, în special, din sursele externe ale partenerilor de dezvoltare. Deşi, constrâns de creşterea costurilor de producţie şi riscurile de asigurare cu materie primă în contextul conflictului din Ucraina, vor apărea oportunităţi pentru sectorul  industrial datorate micşorării importurilor din ţările afectate de conflict.

În următorii ani (2023-2025), în condiţiile îmbunătăţirii situaţiei din regiune, economia se va relansa treptat şi va înregistra o creştere cuprinsă între 3-4,5%.

Acest scenariu de prognoză are la bază ipoteza că războiul din Ucraina nu va degrada semnificativ şi situaţia din regiune va începe să se amelioreze, politica monetară a Băncii Naţionale va fi concentrată pe contracararea presiunilor inflaţioniste şi menţinerea stabilităţii monedei naţionale, capacităţile de producţie autohtone vor creşte ca răspuns la diminuarea importurilor din ţările implicate în conflict şi condiţiile climaterice vor fi relativ favorabile.