ECONOMIC

Companiile desemnate să repare blocurile energetice de la Termoelectrica neagă faptul că licitaţia ar fi fost trucată

Grupul de companii desemnat iniţial să repare şi să modernizeze două blocuri energetice la Termoelectrica neagă faptul că licitaţia pe care au câştigat-o ar fi fost trucată. Mai mult, Banca Mondială ar fi ştiut despre faptul că partenerul rus al companiei din Republica Moldova se află sub sancţiuni internaţionale. Reprezentanţii companiei spun că vor continua implementarea proiectului iar, dacă licitaţia va fi anulată, îşi vor apăra dreptul în instanţă.

Reprezentanţii companiei neagă că licitaţia a fost organizată în favoare unui singur ofertant şi că se urmăreşte de fapt  împiedicarea lucrărilor de modernizare a "Termoelectrica".  

MIHAI GODEA, director pentru Dezvoltare, Horus SRL: „La toate etapele de negociere a contractului au participat reprezentanţii instituţiilor abilitate ale statului. Afirmaţia potrivit căreia licitaţia a fost trucată este un fals ordinar. Cât priveşte partenerul din consorţiu care se spune că se află sub sanţiuni. Noi sigur că am solicitat opinia Băncii Mondiale, care printr-o scrisoare ne-a spus că nu există nicio problemă ca Power Machines să participe la licitaţie."  

Întârzierea lucrărilor de reparaţie poate afecta securitatea energetică a Republicii Moldova. În urmă cu două zile, un consorţiu româno-american a anunţat că a contestat în judecată licitaţia deoarece ar fi fost trucată. Ieri, Guvernul a luat decizia de a revizui licitaţia câştigată de consorţiul moldo-rus, iar UCIPE, în baza demersului Ministerului Infrastructurii, a înaintat solicitarea şi către Banca Mondială. Decizia a fost luată la doar 4 zile de la semnarea contractului.

ALESEA GOTINJANU, director Departamentul Juridic: „ Nu am primit nicio notificare oficială referitor la modificare statutului contractului, nici reziliere, nici rezoluţiunea. Contactul continuă să fie activ şi consorţiul continuă să-l implementeze."

MIHAI GODEA  director pentru Dezvoltare, Horus SRL: „Dacă se va ajunge la rezlierea contractului, nu cred că se va reuşi organizarea unei noi licitaţii în această vară cu executarea lucrărilor. Iar noi ne vom apăra drepturile noastre în instanţă."

Ministerul Infrastructurii nu a venit, deocamdată, cu o reacţie. Conducerea Termoelectrica a declarat pentru TVR Moldova că şi-a mobilizat forţele în regim de urgenţă privind identificarea unui plan de lucru şi pentru prevenirea eventualelor riscuri de funcţionare a echipamentelor tehnice în următorul sezon de încălzire.

REACŢIA S.A. TERMOELECTRICA
Implementarea proiectului menţionat este vital nu doar pentru Termoelectrica S.A., dar şi pentru întreg sistemul electric naţional şi pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chişinău.Termoelectrica va activa în strânsă colaborare cu autorităţile publice şi partenerii de dezvoltare, astfel încât să identificăm cele mai bune soluţii privind modernizarea celor două blocurilor energetice de la Sursa-1.

Blocurile energetice de la Termoelectrica au fost produse în anii 70 iar termenul de exploatre a expirat sau este în curs de expirare. Licitaţia privind modernizarea şi raparaţia acestora a fost organizată în vara anului trecut. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost prelungit de 3 ori.

Licitaţia a fost câştigată de singurul participant, consorţiul format din compania Horus Energy din Republica Moldova şi concernul rus Power Machines. Contractul a fost semnat pe 8 aprilie 2022. Valoarea lucrărilor de este de peste 12 milioane de euro, dintr-un credit de 92 de milioane de euro al Băncii Mondiale.