ECONOMIC

Cartofii, aliment de bază, costă acum în medie 9 lei kilogramul. Ce spune Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de cartofi din Republica Moldova

Într-un val de creşteri de preţ la energie, carburanţi sau transporturi, alimentele nu aveau cum să fie uitate. Cartofii, aliment de bază în multe gospodării, costă acum în medie 9 lei kilogramul. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de cartofi din Republica Moldova susţine că e o creştere de aproape 15 % datorată importatorilor şi cheltuielilor la carburanţi.

La Piaţa EN -GROS din Chişinău, un kilogram de cartofi costă între 6 şi 9 lei, iar în magazine ajunge şi la 11 lei.

În Republica Moldova, sunt peste 20 de producători de cartofi, majoritatea cu plantaţii la Edineţ şi Briceni. Vasile Pricop, din satul Caracuşenii Vech, spune că, deocamdată  îşi vinde marfa la preţul vechi, 4 lei per kilogram. Nu exclude căva  fi nevoit să crească preţurile.

VASILE PRICOP agricultor: „Dacă anul trecut îngrăşămintele costau la 7 mii şi ceva,în prezent e 17 mii 500. Şi braţele de muncă, dacă în trecut lucra cu 200, 250 de lei, astăzi nu ştiu dacă găseşti cu 300 de lei ziua”.

Cartoful stă la baza alimentiei in multe familii. La Briceni şi Criuleni i s-a dedicat chiar şi un festival.

PETRU ILIEV preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi: „Cauza principală a acestor scumpiri nu este legată de producătorii autohtoni, dar sunt legate de importatorii de cartofi, pentru că preţul la carburanţi, la energie a crescut şi pe piaţă cchiar dacă este cartofi, se importă din altă parte. Producătorii la producătirii autohtoni au rămas practic aceleaşi”.

Republica Moldova importă cartofi din Belarus, Ucraina, Rusia şi Macedonia.