ECONOMIC

Basarabenii, tot mai îndatoraţi. Aproape 30% din populaţia Republicii Moldova are cel puţin un credit

Aproape 30% din populaţia Republicii Moldova are cel puţin un credit. Oamenii se împrumută de la bănci, rude şi prieteni sau chiar de la cămătari. Cel puţin asta arată datele unui sondaj realizat recent. Este de remarcat faptul că jumătate dintre datornici au întârzieri la plata ratelor.

Potrivit datelor oficiale, în 2021, volumul total al împrumuturilor a fost de 33 de miliarde de lei, cu 8 miliarde de lei faţă de anul precedent. Un sondaj făcut în ianuarie 2022, de către Idis Viitorul şi Institutul de Politici şi Relaţii Internaţionale Ion I.C. Brătianu din Bucureşti, arată că sursele de împrumut ale cetăţenilor sunt diverse - bănci, instituţii financiare nebancare, rude şi prieteni. Aproape 3% dintre cei intervievaţi au declarat că au luat bani din minimum trei surse.

GRADUL DE ÎNDATORARE ŞI SURSA DE ÎMPRUMUT A PERSOANELOR FIZICE:
Persoane cu împrumuturi- 28,9%
Bănci- 21,9%
Instituţii financiare nebancare- 9,6%
Rude şi prieteni- 8,2%
Cămătari- 1,4%
Au datorii din minimum 3 surse- 2,9%

VECESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Noi avem 3% din populaţie. Să nu uităm că populaţia matură a Republicii Moldova este de 2 milioane, iar asta înseamnă că avem 60 de mii de cetăţeni care , eu mă tem să mă gândesc care e situaţia lor, pentru că au împrumuturi din toate sursele.”

Acelaşi sondaj arată că persoanele care iau împrumuturi de la cămătari au cele mai mari dificultăţi de a întoarce datoria. Unii au probleme si cu rudele sau prietenii. Cllasamentul este urmat de sistemul ne-bancar şi bănci.

Persoane care declară că au dificultăţi la restituirea creditelor, în funcţie de sursa de împrumut:

Cămătari – 43,8%
Rude şi prieteni – 22,8%
Nebancar – 21,3%
Bănci – 12,9%

VECESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Cea mai mare problemă pe care o au cetăţenii nu este rata dobânzii, dar sunt condiţiile draconice pentru cazul când dvs nu puteţi întoarce creditul la timp.”

Sondajul a fost efectuat în perioada 24 ianuarie-5 februarie, pe un eşantion de peste 1000 de repondenţi, şi are o marjă de eroare de plus minus 3%.