ECONOMIC

Au mai rămas două zile până expiră termenul limită de declarare a averii pentru anul 2021. Ce riscă subiecţii declarării care nu se conformează legislaţiei ANI

post-img

Autoritatea Naţională de Integritate reaminteşte că termenul - limită de declarare a averii şi a intereselor personale este de 31 martie inclusiv. După încheierea perioadei de declarare a averii, subiecţii mai au la dispoziţie 30 de zile pentru a depune o declaraţie rectificată, în cazul în care au omis anumite informaţii.

După finalizarea acestui proces, inspectorii de integritate vor verifica declaraţiile de avere depuse de categoriile de subiecţi ai declarării identificate ca fiind "zone de risc". Potrivit noilor modificări legislative, stabilirea categoriilor de subiecţi, care vor fi verificaţi din oficiu de Inspectoratul de Integritate, a fost pusă în sarcina Consiliului de Integritate.

Dacă declaraţiile de avere şi interese personale nu vor fi depuse sau depuse tardiv, subiecţii riscă sancţiuni în mărime de la 1500 la 4500 de lei. Totodată, pentru neprezentarea sau refuzul prezentării informaţiei privind averea şi veniturile de către membrii familiei şi/sau concubinul/concubinei, pot fi aplicate sancţiuni în sumă de la 3000 la 4500 de lei.

Astăzi, pe Portalul Public al Declaraţiilor se înregistrează circa 50 mii de declaraţii depuse. Pe parcursul săptămânii precedente, subiecţii declarării s-au mobilizat şi au fost depuse peste 12 mii de declaraţii.

Pentru consultaţii despre procedura de completare şi depunere a declaraţiilor, apelaţi la următoarele numere de telefon, funcţionale şi în zilele de odihnă - 0 22 820 607, 0 22 820 616, 0 22 820 619, 0 22 820 622.