ECONOMIC

Ambasadorul UE, despre ideea creditării statului din contul rezervelor BNM: Nu ar aduce soluţii, ci chiar mai multe probleme

post-img

Intervenţia statului în rezervele valutare ale Băncii Naţionale, aşa cum a sugerat liderul socialiştilor, ar constitui un atac asupra independenţei băncii centrale. Mai mult, o asemenea măsură nu ar aduce soluţii, dimpotrivă. Despre aceasta a vorbit Excelenţa Sa Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

Ambasadorul a declarat că Republica Moldova poate obţine bani din alte surse, precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, însă aceşti bani sunt condiţionaţi de voinţă politică şi reforme.

„Ar fi un atac la independenţa BNM, pentru că idei care sunt de fapt populiste, el nu ar aduce soluţii, ci chiar mai multe probleme sau repetarea problemelor din trecut. Pe de altă parte, este disponibilă finanţare care ar fi în R. Moldova, când vor fi îndeplinite de exemplu condiţiile pentru tranşa a doua. A fost în trecut un efort pentru un nou program cu FMI, eu nu pot să vorbesc pentru această instituţie, dar cred că şi acolo a fost perspectivă care nu s-a realizat.  Republica Moldova trebuie să folosească aceste surse standard, care nu numai că nu aduc daună,  dar pot fi cele care să ajute economia şi oamenii”, a declarat Peter Michalko.

Amintim că anterior, fostul preşedinte al Republicii Moldova a sugerat că Parlamentul poate lua bani din rezervele BNM, inclusiv sub formă de împrumut, pentru a ajuta cetăţenii şi sectorul economic în perioada pandemiei. Ideea a fost aspru criticată atât de experţi, cât şi de BNM.