ECONOMIC

65% dintre exporturile agroalimentare din Republica Moldova au ajuns, anul trecut, pe piaţa Uniunii Europene

65% dintre exporturile agroalimentare din Republica Moldova au ajuns anul trecut pe piaţa Uniunii Europene. Un sfert din cantitate a ajuns in România, ţară care rămâne cel mai important partener comercial. Exportul a crescut mai ales datorită adaptării la standardele europene de calitate. La mare căutare sunt caisele, prunele şi strugurii din Basarabia.

În acest depozit din apropierea localităţii Porumbrei, raionul Cimişlia, e mare agitatie. Muncitorii lucrează de zor pentru a alege cei mai arătoşi struguri care vor lua calea exportului.  

„Bobiţele stricate le înlăturăm de la ciorchine, iar mai apoi le punem în lădiţe şi se duc în Europa. Asta e munca noastră de un an de zile. Începută primăvară şi până acum.”

„O împachetăm, unde va fi dusă, să ajungă bine.”

Pentru că au fost recoltaţi corect, dar mai ales depozitaţi respectându-se cele mai înalte standarde, deşi suntem în plină iarnă, strugurii arată ca proaspăt culeşi.

Chiar în ziua filmării un TIR a fost încărcat cu 20 de tone de struguri care vor ajunge în Polonia. Iurie Bivol exportă de câţi ani  struguri în Uniunea Europeană. Fermierul deţine o plantaţie de viţă-de vie de 40 de hectare. Toţi strugurii ajung pe piaţa Uniunii Europene, pentru că agricultorul s-a adaptat continuu standardelor de calitate.

IURIE BIVOL, agricultor: „În scurt timp vom utila întreprinderea cu nişte linii performante de sortare a strugurii. Vom împacheta strugurii la cutii mici. Partenerii din Polonia ne-au trimis nişte mostre de cutii de carton care vor fi pe viitor folosite pentru ambalarea strugurilor a câte un kilogram.”

Fermierul a exportat şi în Arabia Saudită. Şi pentru că strugurii din Republica Moldova i-au cucerit pe consumatori, se va dubla cantitatea exportată la următoarea recoltă.

IURIE BIVOL, agricultor: „Cererea cea mai mare de strugurii noştri gustoşi, crescuţi pe pământurile noastre începe la mijlocul lunii iulie. Noi nu avem aşa struguri ca să-i exportăm în luna iulie, dar în prima decadă a lunii august, noi începem exportul.”

Potrivit Asociaţiei Moldova Fruct, anul trecut, Republica Moldova a exportat peste 67 de mii de tone de struguri de masă, care au ajuns în 21 de ţări.

IURIE FALĂ, director al Asociaţiei Moldova Fruct: „Exporturile variază în funcţie de condiţiile climatice, pentru că strugurii în Republica Moldova s eproduc în sistem care nu este protejat contra fenomenelor climatice extreme. Se păstrează tendinţa din anii anteriori că toate fructele, inclusiv şi strugurii de masă sunt destinaţi pentru export.”

În anul 2021, Republica Moldova a exportat struguri în UE de peste un miliard si jumătate de Euro sau 65%. Doar în România s-a exportat de 670 milioane Euro. Exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiţii preferenţiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii.