De 4 Ani Liber In Ue

Liberalizarea regimului de vize a deschis noi oportunităţi pentru afaceri

Afaceri fără frontiere. Liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană la 28 aprilie 2014 a deschis noi oportunităţi pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Agenţii economici au reuşi să acceseze granturi europene, să găsească parteneri străini şi să-şi comercializeze produsele pe piaţa Uninunii Europene. Campania TVR Moldova “De patru ani liber în UE”, continuă cu o istorie de succes.

Liberalizarea regimului de vize cu UE a fost primul imbold pentru familia Moroşanu din satul Leuşeni, de a-şi lansa propria afacere.
 
Toate informaţiile despre creşterea chinchilelor le-au acumulat din  spaţiul european, iar după luni de cercetare şi informare, familia a dat start afacerii.

Tinerii întreprinzători au contat pe ajutorul Uniunii Europene şi atunci când au ajuns la etapa de implementare a planului lor de afaceri. Au scris un proiect şi au accesat fonduri europene.

În prezent ferma numără peste 80 de familii de chinchile, dar tinerii îşi doresc să ajungă la 300.

Obiectivul de bază este piaţa europeană a blănurilor. Au făcut deja paşi importanţi în acestă direcţie. Familia Morosanu a reuşit să găsească parteneri în şase ţări europene acolo de unde îşi cumpără animalele şi unde îşi comercializează blănurile. Totuşi îşi propun să dezvolte un circuit în producerea blănurilor. 

Mai mult, de curând, cu expertiza specialiştilor din Danemarca au început să producă acasă şi hrana pentru animale. Prin urmare, sunt aproape de obiectivul propus. Potrivit datelor Poliţiei de frontieră, din 2014 şi pina acum, peste 1 milion 100 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.