CULTURĂ

VIDEO. Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a ajuns la cea de-a XXV-a ediţie

Chişinăul se pregăteşte de unul dintre cele mai importante evenimente culturale - Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Spectacole de operă se vor juca pe scena Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău. Artişti autohtoni, dar şi de peste hotare vor aduce în faţa publicului opere cunoscute la scară mondială.

A devenit o tradiţie de a onora opera şi a organiza un festival în numele sopranei Maria Bieşu, renumită la nivel mondial. În perioada 8-17 septembrie, pe scena Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău vor fi puse în scenă opt spectacole cunoscute, care se joacă şi pe cele mai mari scene ale lumii. Artişti din mai multe ţări îşi vor demonstra talentul în faţa publicului din Republica Moldova.

Maria Bieşu, diva muzicii de operă, a făcut generaţii întregi să se îndrăgostească de această artă. 
 
Rochiile sale sunt păstrate cu sfinţenie la Teatrul de Operă şi Balet şi sunt privite ca o moştenire pentru urmaşi. Maria Bieşu a cucerit prin talent, iar colegii de scenă şi prietenii de viaţă s-au inspirat de fiecare dată de la ea.

Acest festival îi readuce acasă şi pe cei care au deprins măestria operei în Republica Moldova, dar îşi demonstrează talentul pe scene renumite ale lumii. Artiştii recunosc că se munceşte din greu pentru ca opera să reziste în timp şi să fie apreciată la adevărata valoare.

În premieră, la Teatrul de Operă şi Balet „Maria Bieşu” se va juca spectacolul de operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi. Primele 19 ediţii ale festivalului au fost ghidate chiar de Maria Bieşu, începând cu anul 1990. După trecerea în nefiinţă a sopranei, tradiţia de a valorifica opera este continuată de urmaşi şi colegi. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării sprijină fiecare ediţie a acestui festival.