CULTURĂ

Ultima Oră! Scriitorul Nicolae Dabija a decedat din cauza Covid-19

post-img

Scriitorul Nicolae Dabija a decedat noaptea trecută, fiind internat cu Covid-19 la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Despre aceasta a nunţă pe Facebook fostul membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Vlad Mischevca şi deputatul în primul Parlament al R. Moldova, Vasile Şoimaru.

UPDATE: Informaţia privind decesul scriitorului a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către purtătoarea de cuvânt a Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău, Dorina Arsene. 

Nicolae Dabija a fost internat acum câteva zile la terapie intensivă din cadrul Spitalului de Urgenţă, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

S-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărţile  de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămaşă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanţe”, „Psalmi de dragoste” ş.a.

În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărţi de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediţie, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească şi apreciat în Franţa cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition” şi care a apărut şi în Statele Unite ale Americii. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri.