CULTURĂ

La Chişinău s-a dat startul celei de-a treia ediţii a Zilelor Filmului Ucrainean

La Chişinău, s-a dat startul celei de-a treia ediţii a Zilelor Filmului Ucrainean. Timp de trei zile, sunt proiectate cinci filme documentare despre viaţa poporului ucrainean. Evenimentul este organizat exclusiv în scop caritabil. Toţi bani adunaţi din vânzarea biletelor vor fi donaţi unui centru de găzduire a refugiaţilor.

În prima zi a festivalului, spectatori au fost invitaţi să vizioneze documentarul ucrainean – "Pământul e albastru ca o portocală", un film realizat în Donbas. Documentarul ilustrează povestea unei mame cu patru copii care trăieşte în zona separatistă din Ucraina. Când a început războiul ruso-ucrainean în 2014, ea şi copiii trăiesc experienţe care le marchează viaţa.

Astăzi cinefilii pot viziona două filme, dintre care unul realizat în 2016 ce poartă numele - "Mariupolis". Regizorul documentarului este lituanianul Mantas Kvedaravicius. El a revenit în acest an în oraş pentru a filma distrugerile înfiorătoare provocate de armata rusă, însă a murit în război, la începutul lunii aprilie.

Filmele documentare ucrainene sunt proiecte până joi, la centrele ARTCOR şi MEDIACOR din Chişinău.  Potrivit organizatorilor, toate profiturile din vânzarea biletelor vor fi direcţionate spre Centrul de refugiaţi  situat pe strada Drumul Viilor.

Costul unui bilet este de 150 de lei. Chiar dacă proiectul se află la a treia ediţie în Republica Moldova, în acest an, evenimentul face parte dintr-un maraton caritabil de film, în cadrul căruia sunt proiectate 76 de filme ucraniene în 50 de ţări ale lumii.

ROMAN RUSU, Asociaţia Tinerilor Ucraineni: „Filme au fost selectate cu grijă şi ne dorim să adunăm cât mai mult public în aceste zile."

Filmele sunt prezentate în limba ucraineană cu subtitrare în engleză. Evenimentul este organizat sub egida ambasadei Ucrainei în Republica Moldova cu sprijinul USAID.