CULTURĂ

FOTO. „Chişinăul pentru mine nu e un oraş, ci o stare sufletească!” Actorul şi regizorul Dan Puric, la „Întâlnirile TVR MOLDOVA”

post-img

„Chişinăul pentru mine nu este un oraş, ci o stare sufletească”, a spus actorul şi regizorul român DAN PURIC, invitatul special al seratei culturale „Întâlnirile TVR MOLDOVA”. Artistul a mărturisit în faţa publicului că un basarabean, rudă cu Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Ţării, a fost mentorul lui în limbajul scenic şi conceptul teatral.

Potrivit actorului, jocul a dezinhibat mintea, a fi artist înseamnă a nu-ţi trăda rădăcinile, iar teatrul nu e arta cuvântului, ci e arta comportamentului. Evenimentul a avut loc luni, 26 noiembrie, la Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”. Publicul l-a salutat pe Dan Puric în picioare, a savurat timp de aproape trei ore poveştile de viaţă ale artistului şi a aplaudat minute în şir.„Zona de sinceritate, care este specific românească, există din plin în Basarabia”, a menţionat Dan Puric. "Iar umorul românesc este de cea mai bună calitate, are o substanţă creştină. Nu este cinic, nu are nicio legatura cu băşcălia, care este copilul ateismului. Cand faci băşcălie, râzi de tot: de valori, de mama, de Eminescu, de Dumnezeu. Adevăraţii români nu râd de Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Maica Domnului." Inegalabilul şi inconfundabilul Dan Puric, considerat un magician al cuvintelor, a vorbit despre sufletul românesc şi despre valoarea incontestabilă a poporului român, despre experienţele care au avut cel mai mare impact asupra personalităţii sale, despre căutările în artă care l-au împins să inventeze un nou limbaj pe scenă, despre drama care l-a apropiat cel mai mult de pe Dumnezeu.

Proiectul „Întâlnirile TVR MOLDOVA” presupune o serie de evenimente culturale, în cadrul cărora personalităţi de referinţă ale culturii spaţiului românesc vin în faţa publicului de la Chişinău pentru a purta discuţii de suflet. Printre invitaţii speciali ai proiectului au fost actriţele Maia Morgenstern şi regretata Stela Popescu, managerul de teatru Constantin Chiriac, interpretul şi muzicianul Nicu Alifantis, interpreţii Dida Drăgan, Ştefan Bănică Jr., Fuego, Vasile Şeicaru, Paula Seling, Grigore Leşe şi Sofia Vicoveanca.