Covid 19

Viorica Dumbrăveanu: Capacitatea de testare zilnică a persoanelor suspecte de COVID-19 ar urma să ajungă la cinci mii de teste

Capacitatea de testare zilnică a persoanelor suspecte de COVID-19 ar urma să ajungă la cinci mii de teste. Anunţul a fost făcut la emisiunea Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA, de ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu. Ministrul a mai declarat că dacă situaţia epidemiologică se va înrăutăţi la Chişinău, autorităţile ar putea reintroduce unele restricţii.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "La unele măsuri mai drastice în momentul în care situaţia epidemiologică nu este favorabilă. Noi avem codurile de alertă care sunt în plan de pregătire şi răspuns la infecţia de COVID- 19. Ele sunt: galben, portocaliu şi roşu. La fiecare cod sunt indicatori şi măsurile care sunt recomandate pentru autorităţile publice locale". 

Viorica Dumbrăveanu a mai declarat că autorităţile sunt îngrijorate de numărul tot mai mare de persoane tinere care se infectează cu SARS COV – 2. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "Dacă, anterior, vorbeam despre grupul de risc, era vorba despre persoanele vârstnice, acum, cu regret, vedem cazuri extrem de grave atunci când vorbim de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 – 60 de ani. Acesta e un semnal, pentru că avem şi adresări întârziate la medic, pentru că avem şi ignorarea stării de sănătate şi iată aici cu adevărat suntem alarmaţi şi analizăm această problemă". 

Şefa de la Sănătate punctează şi categoriile de persoane care sunt cele mai vulnerabile în faţa acestui virus.   

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "În cazul a 98,8% din persoanele decedate au avut o comorbiditate. În cazul a 73,5% este vorba de persoane care au avut două sau mai multe comorbidităţi. Pe primul loc rămân a fi, totuşi, maladiile cardiovasculare. Ulterior este vorba despre diabetul zaharat, problema obezităţii, maladii neurologice şi maladii renale. Iată, acest grup de persoane, în mod prioritar trebuie să fie spitalizat şi trebuie să fie sub supravegherea medicului". 

Între timp, ministerul dotează laboratoare de testare din tot mai multe regiuni ale Republicii Moldova. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "Ne propunem ca această capacitate de testare să crească până la 5 mii de cazuri. Peste 80 de mii de teste avem în stoc şi este o procedură în derulare pentru achiziţionarea a încă 100 de mii de teste".