Covid 19

Purtarea măştilor de protecţie FFP a devenit obligatorie în spaţiile aglomerate în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană

În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, inclusiv în România, purtarea măştilor de protecţie FFP a devenit obligatorie în spaţiile aglomerate. Aceste tipuri de măşti sunt mai eficiente pentru că au mai multe straturi de protecţie faţă de cele obişnuite. Deocamadată, în Republica Moldova purtarea măştilor de acest tip nu e obligatorie.

Pe lângă vaccinare, una dintre cele mai eficiente metode de a ne proteja de noul coronavirus este purtarea corectă a măştii. Potrivit specialiştilor, cele mai eficiente sunt măştile medicale şi cele de tip FFP2 care au 3 şi respectiv 4 straturi de protecţie.  

ANATOL MELNIC epidemiolog: „Respiratorul dat el asigură protecţie de 94 de procente. -Cât timp putem să o  purtăm? -Mai mult timp,  până se începe deriorarea ei. Sunt măşti la care filtru acesta poate fi schimbat, cred că 3, 4 zile numai mult”.

Medicii atrag atenţia că măştile textile nu asigură protecţia necesară împotriva coronavirusului.

ANATOL MELNIC epidemiolog: „Ca atare ele sunt valabile până se umezesc şi cea din două straturi trebuie schimbată de 2, 3 ori pe zi. Ce se întâmplă când o purtăm mai multe zile la rând? Se întâmplă că ea nu dă protecţie deloc.”

În farmaciile din Chişinău o mască de protecţie medicală de unică folosinţă costă în jur de 2 lei, preţul celor textile oscilează între 8 şi 15 lei, iar cele FFP2 sau FFP3 costă între 30 şi 50 de lei. Oamenii recunosc eficienţa acestora, dar spun că sunt prea scumpe.

„30 de  lei nu e atât de mult, dar dacă să o schimbi permanent cam costisitor. Câţi bani cheltuiţi pe măşti?-Pentru toată familia chelturim, 10 bucaţi pe săptămână merge. Nu ştiu dacă obligatoriu, dar sunt de acord să trecem pentru că au o protecţie mai bună şi au un anumit standart. Masca care dumneavoastră o purtaţi nu te protejează de covid. -Dar care protejează? -Acestea.-Şi  cât costă?-De la 30 de lei.-Nu, nu îmi trebuie, e prea scump şi aşa vai de capul meu cum trăiesc”.

Pentru a proteja populaţia de noile tulpini de COVID-19, în mai multe ţări europene măştile de tip FFP trebuie purtate atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise. Am încercat să aflăm de la autorităţi dacă iau în calcul obligativitatea purtării unor asemenea măşti şi în Republica Moldova.

NICOLAE JELAMSCHI director,  Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: „Cu această precizare va veni  Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Măsurile de securitate sunt aceleaşi, ca şi în varianta Delta: respectarea distanţei, purtarea măştii, vaccinarea evident. Măsurile deja care vor fi aprobate de către CNESP, probabil că va fi săptămâna aceasta publicată hotărârea”.

În Republica Moldova, sunt acceptate toate tipurile de măşti. Acestea trebuie purtate obligatoriu în spaţiile închise, dar şi în locurile aglomerate.