Covid 19

A început astăzi vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti COVID-19. Medicii - printre primii care şi-au administrat doza booster

Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău a început astăzi vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti COVID-19. La acest spital sunt aduşi pacienţii în stare gravă aşa că printre primii care şi-au administrat doză booster au fost medicii din Secţiile de Reanimare şi Terapie Intesivă.

Printre cei care şi-au administrat astăzi a treia doză de vaccin a fost şi directorul Institutului de Medicină Urgentă. Până la sfârşitul săptămânii, la acest spital, sunt programaţi pentru vaccinare cu a treia doză cel puţin 300 de cadre medicale. Directorul Mihai Ciocan a reamintit că vaccinarea este unica metodă de prevenire reală a infecţiei COVID-19.

MIHAI CIOCAN, director, Institutul de Medicină: „A trei doza reaminteşte organismului cum să producă anticorpi, dacă după vaccinarea primară, organismul se infectează cu infecţia COVID-19.”

SERGIU ŞANDRU, director, Departamentul Anestezie şi Terapie Intensivă: „Atunci când oamenii nu înţeleg că este necesară vaccinarea, boala este mai gravă de cât la cei vaccinaţi şi ei nimeresc în secţiile de terapie intensiv şi reanimare.”

La Institutul de Medicină Urgentă sunt internaţi acum 42 de pacienţi în stare gravă şi niciunul dintre ei nu este vaccinat.

MIHAI CIOCAN, director, Institutul de Medicină Urgentă: „Nicio persoana care stă acum în reanimare, niciunul nu este vaccinat şi din ei vor supraveţui doar 52 %, 48 % vor deceda cu părere de rău. Evident că şi rudele lor şi ei pacienţii, conştientizează că faptul că au făcut o greşeală, dar această greşeală este foarte regretabilă pentru ei şi pentru noi.”

Potrivit Ministerul Sănătăţii, în spitalele din Republica Moldova sunt acum internaţi 186 de pacienţi aflaţi în stare gravă, iar majoritatea nu sunt vaccinaţi. Doar ieri, alţi 20 de oameni au murit din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19. De la începutul pandemiei, noul coronavirus a făcut aproape 9 mii de victime în Republica Moldova.