Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a prezentat, joi, „Bugetul Plus”, un plan de investiții major, care vizează stimularea creșterii economice și susținerea cetățenilor. Recean a subliniat că acest buget este posibil datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene, care va permite alocarea a aproximativ 8 miliarde de lei pentru diverse proiecte economice și sociale.
„Astăzi, prezentăm un buget de investiții, Bugetul Plus, datorită căruia vom avea investiții în economia R. Moldova, datorită deschiderii UE și ajutorul financiar pentru modernizarea țării noastre. În ultimele două luni, am lucrat intens cu partenerii europeni ca să reușim rapid alocarea primei tranșe din planul de creștere și ca să pornim cât mai repede proiectele investiționale planificate în acest buget, și ele să fie realizate până la sfârșitul anului”, a spus șeful Executivului.
Bugetul, care va fi votat joi în Guvern și vineri în Parlament, include investiții strategice menite să contribuie la creșterea economică de până la 5% până în 2028.
„Prioritatea acestui buget este să asigurăm creșterea economică pentru că doar așa vom putea crește veniturile tuturor cetățenilor, vom putea avea mai multe locuri de muncă bine plătite în sate și vom simți mai repede creșterea condițiilor de viață”, a spus Recean.
Printre măsurile incluse în „Bugetul Plus” se numără:
Pachetul energetic: compensațiile în factură la primii 110kWh; compensațiile monetare pentru încălzire; compensații pentru întreprinderi din sectorul agro-alimentar; compensații la APL pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială; eficiența energetică; ajutor pentru familii de Paște.
Pachetul de dezvoltare economică: 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități; 230 de proiecte locale și regionale în toată R. Moldova; modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul.
Pentru infrastructură: 1 miliard de lei pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale reparate; 200 de milioane de lei pentru școli, pentru modernizarea cantinelor, ca de la 1 septembrie 2025 să fie posibilă alimentația gratuită în gimnazii; 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, care vor primi acest sprijin ca să facă investiții și să deschidă locuri de muncă; 200 de milioane de lei pentru agricultori;
Totodată vor fi alocați 60 de milioane de lei pentru tineri angajați. Asta înseamnă, a precizat premierul, un plus de 3.000 de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă acasă.
„100 de milioane de lei pentru proiecte importante de mediu, precum cele 130 de localități, care vor putea cumpăra utilaje pentru colectarea gunoiului; 85 de milioane de lei pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu și reparația segmentului de cale ferată Văleni”, a subliniat el.
Reparând aceste două puncte, se va restabili transportul de mărfuri pe calea ferată Giurgiulești-Cahul-Chișinău, ceea ce va spori comerțul și 300 de mii de tone de mărfuri să meargă pe calea ferată.
„Acestea sunt doar o serie de investiții și proiecte pe care le planificăm să le facem până la sfârșitul acestui an, pentru a stimula creșterea economică. Toate acestea sunt posibile dacă ne mișcăm pe calea corectă, pe drumul european și cu toții muncim împreună. Moldova poate”, a afirmat șeful executivului.
Jumătate din pachetul de 8 miliarde de lei este oferit gratuit de Uniunea Europeană.