Politic

Locuitorii satului Chioselia Rusă, din Comrat, au boicotat alegerile locale

Locuitorii satului Chioselia Rusă, din Comrat, au boicotat alegerile locale

Locuitorii satului Chioselia Rusă, din Comrat, au boicotat alegerile locale. Dacă în 5 octombrie au mers la vot doar 5% dintre alegători, ieri, la repetarea scrutinului, doar doi oameni din cei 604 aflați pe listă și-au exercitat dreptul la vot. Comisia Electorală Centrală va organiza din nou alegeri în 3 martie 2024.

Ieri, în Secțiile de votare din satul Chioselia Rusă a bătut vântul. Vera Macaveţcaia, de 34 de ani, este una din cele două femei care au votat. Cea de-a doua este chiar mama ei.


VERA MACAVEŢCAIA, locuitoare a satului Chioselia Rusă: „Este dreptul meu şi ca localnică vreau ceva mai bun pentru satul meu. De asta am mers la vot. Pe aşa vreme nici nu m-am gândit că vor ieşi în masă la votare, dar nici la aşa ceva nu m-am aşteptat”.


Unii locuitori nici n-au știut că în satul lor au loc alegeri repetate.


„Nu demult am venit. Am fost în Taraclia, la pomenirea fratelui. Ieri nu am fost. - Ştiaţi că ieri au fost alegerile? - Nu, pentru că eu am stat o săptămână şi nu aveam cum şă ştiu. Nu am fost acasă. Am fost peste hotare. Am ajuns cu puţin timp în urmă şi scoatem tot din maşină”.


Unii săteni susţin că vechiul primar, singurul candidat din partea Partidului Șansa, dar scos din cursa electorală, ar fi pus presiune pe alegători şi i-a îndemnat să boicoteze procesul electoral.

„Înainte de primul tur, primarul a fost la toate casele şi a zis să nu iasă nimeni la alegeri. Noi am ieşit. La turul doi deja nu era sens. Chiar şi membrii secţiei n-au votat nici în primul tur. Şi acum, cum aşa ceva? membrii secţiei să nu voteze. El deja 4-5 partide le-a schimbat. În martie o să veniţi la alegeri”.


GHEORGHII GOSPODINOV, fost primar al satului Chioselia Rusă: „Nu am fost la nimeni. Oamenii pur şi simplu n-au ieşit la vot. Dacă făceam presiune nu ieşeau doar două persoane. Aveau să iasă oamenii 100 de procente. Cum ieşeau anterior 350, 315. Votau. Eu nici nu eram însat. Sunt minciuni gogonate”.


Sătenii au putut vota doar pentru consiliu local, pe listă fiind doar cinci candidaţi din partea PSRM. Culmea este că nici aceştia n-au mers să voteze. Până la următoarele alegeri, mandatul va fi exercitat de fostul primarul care e in functie din 2007. Legea prevede că votul repetat se consideră valabil indiferent de numărul alegătorilor prezenti.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter