Raportul și concluziile misiunii de evaluare Schengen în România vor fi prezentate miercuri, 26 octombrie, în perspectiva adoptării în Consiliu a unei decizii privind aderarea țării la acest spațiu, a declarat, pentru Agerpres, Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migrație și securitate internă.
„După vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experţii principali ai Comisiei şi ai statelor membre îşi vor prezenta raportul şi concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers şi să facă paşii necesari pentru ca aceste ţări să adere pe deplin la zona Schengen”, a declarat Anitta Hipper, într-un e-mail remis luni Agerpres.
„Există un proces în desfăşurare la nivelul UE privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Din 2011, Comisia a pledat activ pentru definitivarea spaţiului Schengen. Comisia consideră că România, Bulgaria şi Croaţia au îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a adera”, a mai precizat oficialul european.
Anitta Hipper a făcut aceste precizări ca răspuns la o solicitare a Agerpres de a comenta votul din Camera Reprezentanţilor a parlamentului olandez, din 19 octombrie, asupra unei rezoluţii referitoare la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Președintele Klaus Iohannis a menționat joia trecută, în marja Consiliului European de la Bruxelles, că o misiune de evaluare, formată din experți aleși de Comisia Europeană, a venit în România în urmă cu o săptămână, iar din informațiile deținute „rezultatul este foarte bun”. „Evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta (aplicarea acquis-ului Schengen, n.r.), însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare bine clarificate, probabil chiar și unele tehnice, dar în special unele politice și pentru asta toată lumea este implicată la maxim”, a adăugat șeful statului.
România și Bulgaria și-au arătat disponibilitatea de a găzdui în mod voluntar o misiune de informare, fapt apreciat de Parlamentul European și care constituie „o expresie a principiului cooperării loiale şi încrederii reciproce din partea acestor state”.
Aflat în urmă cu două săptămâni într-o vizită în România, premierul olandez Mark Rutte a avut o atitudine rezervată. El a afirmat că Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen, însă a subliniat că trebuie îndeplinite toate condițiile, invocând Mecanismul de Cooperare și Verificare prin care România încă este monitorizată și problematica statului de drept.
De altfel, la votul de pe 18 octombrie asupra rezoluției Parlamentului European privind aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, cei cinci eurodeputați ai partidului premierul olandez Mark Rutte s-au abținut, deși ceilalți europarlamentari olandezi și-au arătat susținerea prin vot față de poziția exprimată în document.
Ulterior, pe 19 octombrie, Parlamentul olandez a dezbătut o propunere prin care solicită Guvernului să analizeze măsurile României și Bulgariei legate de supravegherea frontierelor. Aceste examinări suplimentare trebuie realizate, conform rezoluției, „pornind de la premisa că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și scăderea corupției și a criminalității organizate în ambele țări”.
Până atunci, Guvernul de la Haga nu trebuie „să nu ia măsuri ireversibile”, constată Parlamentul olandez. Rezoluția a fost adoptată în timp ce Bucureștiul depune eforturi diplomatice intense pentru a finaliza un obiectiv echivalent cu cel mai important moment de la aderarea la UE.