Actualitate

Ministrul Digitalizării din România: Republica Moldova este la ani lumină faţă de România și peste Estonia, din punct de vedere al digitalizării instituţiilor statului

post-img
Sebastian Burduja

Ministrul român al Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că Republica Moldova este ”la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului şi că a reuşit acest lucru printr-un program al Băncii Mondiale ce a fost implementat în 10 ani.

Sebastian Burduja a precizat, sâmbătă, la Digi24, că Republica Moldova  este peste Estonia, din punct de vedere al digitalizării instituţiilor  statului, scrie news.ro.

 ”La ani lumină (este Republica Moldova, faţă de România, din punct  de vedere al digitalizării statului - n.r.). O să vă surprindă, este  peste Estonia şi nu o spun eu, o spun evaluările internaţionale.   Soluţiile fraţilor noştri de peste Prut sunt peste cele estoniene”, a  declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a explicat că a făcut o vizită în Republica  Moldova pentru a lua modelul din această ţară, în ceea ce priveşte  digitalizarea.

 ”Am fost la Chişinău la o lună,  o luna şi jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu  vicepremierul Iurie Ţurcanu, un om excepţional, un specialist adevărat  şi un profesionist desăvârşit. Prin această comisie mixtă, Republica  Moldova ne va pune la dispoziţie practic gratuit soluţiile pe care le-au  dezvoltat şi le-au luat 10 ani de zile”, a spus Burduja.

Sebastian Burduja a precizat că aproape orice serviciu din Republica Moldova poate fi accesat online.

 ”În primul rând pot să îşi facă aproape orice serviciu public online:  înmatriculări de autovehicule, plata taxelor şi impozitelor, diverse  petiţii, răspunsuri şi aşa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează  datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin  WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi  am preluat acest model şi am pus în Ordonanţa pe cloud. Ca să revin,  pentru a da siguranţă şi încredere românilor că datele lor vor fi mult  mai bine protejate, decât în prezent, în momentul  în care o instituţie a  statului le va accesa datele, scrie în ordonanţă, există o jurnalizare,  exact cum au făcut şi moldovenii, o jurnalizare de neşters în care eu  ca cetăţean voi şti în momentul în care o instituţie accesează datele,  voi ştii când, de ce a făcut-o şi cu ce temei legal”, mai adăugat  Sebastian Burduja.

Totuşi, puţini cetățeni ai Republicii Moldova accesează serviciile online, a mai declarat Burduja.

 ”Au reuşit printr-un program al Băncii Mondiale foarte bine gândit, cu o  mână de oameni şi cu o voinţă politică de continuitate, cu toate  problemele pe care le-au avut, cu toată instabilitatea de la un guvern  la altul, timp de 10 ani, au dat importanţă maximă transformării  digitale a statului şi rezultatele se văd. Din păcate, ce problemă au  moldovenii astăzi, la o populaţie de 2 milioane de cetăţeni, aproximativ  200.000 apelează la aceste servicii”, a declarat Sebastian Burduja.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter