Actualitate

Fost director SIS al R. Moldova, despre atacul terorist de la Moscova: Vina este a lui Putin și a anturajului lui din Kremlin. Prin politica lor care au dus-o în ultimii ani ei au atras asupra țării și populații sale atacurile teroriste

post-img
captură foto

Atacul terorist de la Moscova, de vineri seară, în care și-au pierdut viața 137 de persoane, este o lovitură foarte puternică împotriva Federației Ruse, iar serviciile speciale din Rusia au demonstrat că sunt incapabile să controleze situația în toată țara și să prevină astfel de atacuri teroriste. De această opinie este ex-directorul interimar SIS, Valentin Dediu. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, el a declarat că Federația Rusă și Putin și va încerca să tragă dividende de pe urma acestui atac terorist.

„În toate ce s-a întâmplat vina este a lui Putin și a anturajului lui din Kremlin. Prin politica lor care au dus-o în ultimii ani ei au atras asupra țării și populații sale atacurile teroriste. Sunt foarte multe întrebări la care nu avem un răspuns, nu avem un răspuns cine a fost comandatarul, cine a plătit, cine a organizat decât cele patru persoane reținute și acestea sunt ca migranți din fosta URSS, din republicile parte din CSI. Nu cunoaștem cine sunt celelate șapte persoane. Mai mult ca atât nu cunoaștem care a fost motivul atacului terorist. Atacurile teroriste nu sunt atât de ușor de depistat la momentul potrivit, înainte de a fi produs, dacă nu folosesc anumite rețele de socializare, dacă nu au anumite contacte și nu nimeresc în vizorul serviciilor speciale. După cum se cunoaște SUA au avertizat Rusia - atât public, cât și în discuții particulare cu conducerea de la Kremlin, însă după cum am văzut Putin a numit aceasta ca o dezinformare, provocare și a considerat că aceasta nu va fi. Mai mult decât atât SUA au prevenit că pe teritoriul Rusiei activează un grup sau câteva persoane membre a organizației teroriste ISIS, dar se vede că Putin a fost preocupat de alte probleme și practic nu a atras mare atenție asupra acestei informații, cu atât mai mult că a venit din partea inamicului său principal și nu a vrut să recunoască că ei controlează mai bine situația în Rusia mai bine decât servicile speciale ruse. Federația Rusă, Putin și Kremlinul va încerca să tragă dividende din acest atac terorist și noi deja am văzut, încearcă să învinuiască Ucraina și evident că va fi un suport, poate nu chiar mare, pentru a anunța o mobilizare a populației, de mărit numărul forțelor armate”, spune ex-directorul interimar SIS.

Valentin Dediu nu exclude că acest atac ar fi fost posibil să fie orchestrat de către serviciile speciale din Federația Rusă, însă are o altă versiune.

„Este o versiune pe care o consider mai aproape decât restul, cu toate că mulți analiști politici spun că aceasta ar fi făcut-o de către serviciile speciale din Federația Rusă. Posibil și asta nu exclud. Dar politica Federației Ruse în Siria a fost una care a putut atrage atenția acestei organizații teroriste ISIS. Mai mult ca atât este o grupare mică din această organizație ISIS, un fel de etașament care avea un conducător și acest conducător posibil a fost lichidat anul trecut în toamnă, dar el avea acea teorie a atacurilor teroriste de a nu merge luarea ostaticilor, pentru el lupta era organizată prin distrugere și nimicire în masă a populației. Era tactica lui de a organiza atacurile teroriste. Și aici se vede cam aceeași tipar de lucrare. Fiindcă aceste persoane care au luat armele în mână și au tras în populației cred că au avut pregătire militară neapărat. Trebuie să fii atât de înrăit pe cineva sau ceva sau să fii zombat ca să faci un omor. Se vede că aceștia au fost persoane pregătite”, a spus Valentin Dediu.

„Să ne uităm ce a făcut Putin. El a creat un regim în care poți să ai acces ușor la arme din cauza războiului și armele ciurculă extrem de ieftin pe teritoriul Federației Ruse; a susținut naționaliștii și a creat un regim de toleranță de foarte joasă față de emigranți care trăiesc acolo într-o stare de semi-robi. A orientat toate forțele speciale pe tronsonul de luptă cu ucrainenii și a ignorat alte riscuri care sunt în țara lui și s-a implicat în câteva conflicte în care ar putea să fie urme geo-politice ale intereselor acestei organizații ISIS. A făcut o furtună perfectă pentru ca o organizație care poate radicaliza ușor câțiva oameni să organizeze un astfel de atentat terorist, iar la așa o scară ele sunt aproape imposibil de depistat decât dacă FSB ar fi avut agenți infiltrați în cadrul acestei organizații”, susține Andrei Curăraru, expert WatchDog.

„Eu cred că acest episod nu este încheiat în acest moment. Știm anumite lucruri, dar nu tot și e posibil ca în zilele următoare să mai apară elemente noi interesante legate de acest atac terorist. Va continua și această placă, marotă ideologică cu învinuirea Ucrainei. Chiar ne putem aștepta ca în zilele următoare anchetatorii ruși să înceapă să producă „dovezi” din achetarea celor arestați care să conducă spre așa-zise piste ucrainene”, a opinat Valentin Naumescu, directorul ICIDE, România.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter