Extern

Lupte violente în Tripoli, soldate cu cel puțin 27 de morți și 100 de răniți

post-img
Lupte violente în Tripoli, soldate cu cel puțin 27 de morți și 100 de răniți

Două puternice facțiuni armate s-au confruntat marți în capitala Libiei, în cele mai grave violențe din acest an, dar conflictele s-au calmat după ce una dintre părți l-a eliberat pe comandantul a cărui reținere a declanșat luptele, transmite Reuters, scrie Hotnews.ro

O agenție de sănătate din Tripoli a declarat că 27 de persoane au fost ucise și peste 100 rănite în violențe, fără a preciza dacă cifra include atât combatanți, cât și civili.

Forța Specială de Descurajare și Brigada 444 sunt două dintre cele mai puternice forțe militare din Tripoli, iar luptele între ele începute luni noaptea au zguduit cartierele din întreaga capitală.

Un fum negru a acoperit unele părți ale orașului în cea mai mare parte a zilei de marți, iar zgomotul armelor grele a răsunat pe străzi în timp ce luptele au izbucnit în diferite suburbii.

Ambele facțiuni au sprijinit Guvernul interimar de uniune națională (GUN) în timpul unor scurte confruntări de anul trecut, iar izbucnirea bruscă a luptelor a pus capăt câtorva luni de calm relativ în Tripoli, subliniind astfel cât de riscant este acest conflict, care rămâne nerezolvat.

Libia a avut puțină pace sau liniște de la revolta din 2011 și s-a divizat în 2014 între facțiuni beligerante din est și vest.

Un asalt al forțelor estice asupra Tripoli a eșuat în 2020, ceea ce a dus la o încetare a focului care a oprit majoritatea confruntărilor de amploare. Turcia, care a sprijinit guvernul de la Tripoli, a menținut o prezență militară în Libia.

Cu toate acestea, s-au înregistrat puține progrese în direcția unei soluții politice durabile la conflict, iar pe teren facțiunile armate care au obținut un statut oficial și finanțare continuă să dețină puterea.

Anul trecut, facțiunile care susțin un guvern rival declarat de parlamentul din estul țării au lansat o tentativă eșuată de a-l înlătura pe prim-ministrul Abdulhamid al-Dbeibah, șeful guvernului interimar de uniune, ceea ce a dus la o zi de confruntări violente la Tripoli.

Lupte sporadice au zguduit anul acesta și orașul Zawiya, la vest de capitală.

Confruntările au început luni târziu, după ce Forța Specială de Descurajare, care controlează principalul aeroport Mitiga din Tripoli, l-a reținut pe comandantul Brigăzii 444, Mahmoud Hamza, în timp ce încerca să efectueze o călătorie și au continuat până marți seara.

Forța Specială de Descurajare este de ani de zile una dintre principalele facțiuni armate din Tripoli, controlând Mitiga și zona de coastă din jur, inclusiv o porțiune din drumul principal spre est.

Brigada 444 controlează mari porțiuni din capitală și zone la sud de Tripoli.

Hamza, fost ofițer în cadrul Forței Speciale de Descurajare, a fost anterior o figură-cheie în negocierile pentru a pune capăt tensiunilor dintre alte facțiuni armate.

O altă facțiune armată semnificativă din Tripoli, Dispozitivul de Sprijin pentru Stabilizare, avea luptători și vehicule în stradă în zonele pe care le controlează, dar nu a fost implicată în confruntări, a declarat un martor Reuters.

Confruntările au luat o pauză după ce s-a ajuns la un acord pentru ca Forța Specială de Descurajare să îl predea pe Hamza Dispozitivului de Sprijin pentru Stabilizare și pentru ca luptătorii să se întoarcă la bazele lor, au anunțat la televiziune bătrânii orașului, cei care au negociat acordul.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter