Agenției de Investiții a reușit să aducă anul trecut 14 investitori noi pe piață din R. Moldova, cu fonduri de 42 de milioane de dolari. Pe fondul crizei energetice, se atestă un interes tot mai mare al companiilor străine de a investi în domeniul energetic. Un alt sector care reprezintă interes pentru investitorii străini este cel al infrastructurii.
Cei mai mulți investitori care au intrat anul trecut pe piața din R.Moldova au fost din România. În total, au fost create 350 locuri noi de muncă. Potrivit datelor, investitorii europeni își mențin poziția dominantă, reprezentând peste 80% din totalul investițiilor străine în R. Moldova, depășind pragul de 3 miliarde USD. NATALIA BEJAN, director, Agenția de Investiții: „Noi am reconfirmat pentru noi că România nu este doar un partener comercial nr. unu, dar și un investitor puternic pe piața din RM, care-și fortifică și mai mult poziția. Companii de genul (Roca Holding) care investește acum 1 milioan de euro pentru o fabrică de producerea de vopselei care vine cu intenția nu doar de a produce pentru RM, dar și potential pentru piața din Ucraina. (Avem ..compania Obermayer) din Germania și-a deschis sediul la noi o companie de inginerie din domeniul construcțiilor." Și în 2025, mai multe companii străine și-au arătat deja interesul de a veni in R.Moldova, în urma licitațiilor de capacități mari de energie regenerabilă, lansate la sfârșitul anului trecut de autorități. NATALIA BEJAN, director Agenția de Investiții: „Investitorii sunt în primul rând interesați de oportunitatea de pe piață. Dacă există criză energetică, înseamnă că există oportunitate în domeniul energetic. Sunt destul de multe companii și noi ajutam și mai multe pentru ca să ne asigurăm ca să primim cel mai bun preț posibil în urma licitațiilor, sunt deja companii care trec verificări, validări de stat pentru a se pregăti de aceste licitatii. Urmează să semnăm un memorandum de colaborare între Agenția de investiții și Ministerul Energiei în acest sens”. În contextul situației din regiune, investitorilor străini s-au reorientat și în sectorul infrastructurii. NATALIA BEJAN, director Agenția de Investiții: „Nu doar din perspectiva de a construi poduri, drumuri, cale ferată dar și din contextul oportunitățile legate de reconstrucției Ucrainei, proces pe care foarte multe companii se pregătesc să aloce resurse în domeniul acesta. În anual acesta și anii următori noi ne vom focusa mai mult pe tipurile de jobuci pe care le creaăm. Mai degrabă ne-am dori să deschidem o companie cu 20 de locuri de muncă foarte bine plătite, decât o companie cu 3 mii de locuri de muncă care plătesc salarii foarte mici”.
Datele arată că stocul investițiilor străine directe în R.Moldova reprezentă aproape 33% din PIB, o valoare superioară mediei regiunii Europei de Est, evidențiind rolul crucial al acestor investiții în susținerea economiei naționale.