Renumită pentru bunătăţile tradiţionale, gătite cu produse locale şi după reţete păstrate de generaţii, Harghita a primit titlu de Regiune Gastronomică Europeană 2027. Distincţia acordată de Institutul Internaţional de Gastronomie ajută şi turismul local. Judeţul Harghita va fi promovat la nivel internaţional nu doar pentru mâncarea deosebită, ci şi ca destinaţie turistică. Atreprenorii îşi pun mari speranţe.
Szőcs Előd (Seoci Eleod) a fost fundaş aproape două decenii la echipa de Hochei Miercurea Ciuc, iar acum este unul dintre cei mai buni şi creativi bucătari din Ţinutul Secuiesc. Împreună cu un prieten şi-a deschis o mică afacere, prin care le oferă turiştilor o experienţă culinară completă: bunătăţi tradiţionale, gătite în faţa celor care le trec pragul, din produse locale, relatează tvrinfo.ro.
Iar toate produsele făcute în bucătăria lor se vând ca pâinea caldă. Primesc comenzi din toată zona, de la restaurante şi băcănii, până la localnici, care le-au devenit clienţi fideli. Astfel de puncte gastronomice, sunt tot mai răspândite în judeţul Harghita, iar titlu de Regiune Gastronomică Europeană în 2027 înseamnă promovare la nivel internaţional.
Harghita a primit titlu de Regiune Gastronomică Europeană în 2027 de la Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, al cărui juriu a apreciat tradiţiile culinare bogate.
Pe lângă gastronomie, Harghita este o destinaţie turistică tot mai apreciată de români pentru peisajele superbe şi ospitalitatea gazdelor.