Astăzi, România îşi decide viitorul. Turul al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale nu este doar o confruntare între doi candidați, este un test despre încredere, responsabilitate, implicare și despre direcția în care va merge noua administrație de la Cotroceni.
Încrezatori în viitor si chiar puși pe glume, mulți alegători au venit la urne chiar de la primele ore ale dimineţii.
„Votăm pentru mai bine, acum vom vedea că nu mai am încredere nici in mama în ziua de azi. La vot mă duc cu căciula o pun pe ea să voteze. cred că votează mai bine ca mine, om vedea”.
De-a lungul zilei, numărul cetăţenilor care au venit la vot a tot crescut, iar la multe secții s-au creat cozi.
„Cu ce sperante ati votat? Cu aceleasi sperante cu care am votat de 30 de ani încoace, speranța moare ultima. Avem două situații ori mergem spre bine...nu mai avem răul cel mai mic, avem două situații clare, sunt cele mai importante alegeri la care particip după 90 încoace, e un moment crucial”.
Au votat și cei doi candidați la fotoliul de președinte al României. Reprezentantul AUR, George Simion, a votat putin dupa ora 8.00 dimineata, in comuna Mogoşoaia din judeţul Ilfov. I-au fost alaturi sotia sa și Calin Georgescu.
GEORGE SIMION, candidat AUR: Am votat impotriva nedreptatilor facute poporului roman, am votat impotriva inechgitatilor si umilintelor la care surorile si fratii au fost suspusi si aici si pretutindeni, am votat imp abuzuriolor si saraciei, am votat impotriva celor care ne desconbsidera pe toti. Tototdata, am votat pt viitorul nostrum care sa fie decis de romani si de Romania. Asa sa ne ajute Dumnezeu.
Candidatul independent Nicuşor Dan a votat în localitatea sa natală, Făgăraş. El a venit la urne însoţit de partenera sa.
NICUSOR DAN, candidat independent: Acum doua saptamani romanii au votat schimbarea. Intrebarea e care schimbare? Am votat pentru o schimbare care sa aduca prosperitate si nu una care sa aduca aventura si descurajarea investitiilor in Romania. Am votat pt o directictie europeana si pt o colaborare cu partenerii nostril europeni si nu pt izolarea Romaniei. Si am votat pt o societate in care care sa avem dialog si nu una in care sa fim dezbinati.
Primele rezultate ale exit-poll-urilor vor fi anuntate la ora 21.00, dupa închiderea urnelor. Preşedintele României are cea mai inalta functie de reprezentare a statului român. El garanteaza independenţa naționala, unitatea si integritatea teritoriala a ţării, supravegheaza respectarea Constitutiei si buna funcţionare a autorităţilor publice. Mandatele presedintelui Romaniei sunt limitate la doua, care pot fi succesive. Mandatul este de cinci ani si incepe odata cu depunerea juramantului. Poate fi prelungit, prin lege organică, doar în caz de război sau de catastrofă.