Social

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer vor beneficia de tratament cu noi echipamente şi medicamente, donate de Organizația Internațională pentru Migrație şi Guvernul SUA

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer vor beneficia de tratament cu noi echipamente şi medicamente, donate de Organizația Internațională pentru Migrație şi Guvernul SUA

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer vor beneficia de tratament cu noi echipamente şi medicamente. Organizația Internațională pentru Migrație şi Guvernul SUA au făcut o donaţie importantă de 150 de mii de dolari pentru Institutului Oncologic din Republica Moldova. Ajutorul este esenţial inclusiv pentru refugiaţii ucraineni.

Au fost donate monitoare de transmisie neuromusculară, aparate de ultrasonografie şi pompe pentru administrarea substanțelor chimioterapice.

IURIE BULAT vicedirector, Institutul Oncologic. „Asta ajută la administrarea dozată a medicamentelor, îmbunătăţeşte eficienţa şi suportarea tratamentului. MUSCA Cred că într-o secţie de vreo 40 de paturi, cum este aceasta, ar fi bine să fie vreo 20-25, noi avem 15, nu este rău pentru noi.

Datorită acestei donatii, la Institutul Oncologic din Chişinău apar noi oportunităţi de diagnostic şi tratament.

RUSLAN BALTAGA  director, Institutul Oncologic: „Unele dintre ele sunt disponibile pentru prima dată, ultrasunete mobile, deci ultrasunetul devine o tehnologie tot mai accesibilă la patul pacientului; încălzitoare de pacienţi care sunt atât de importante în timpul operaţiei”.

ION PRISĂCARU secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Dar şi în ultimul rând medicamentele necesare, pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să aştepte în rânduri, să primească acel serviciu medical specializat în termeni cât mai rapizi, pentru un rezultat bun al tratamentului”.

De la începutul invaziei în Ucraina, peste 600 de refugiaţi diagnosticaţi cu cancer şi-au continuat tratamentul în Republica Moldova.

LAURA HRUBY şef adjunct, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: „Trauma unui diagnostic de cancer este şi mai dificilă pentru refugiaţii care suferă de cancer şi fug din calea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

LARS JOHAN LÖNNBACK, şef Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație din Republica Moldova: „Având în vedere că aceste intervenţii sunt foarte costisitoare, noi nu ne dorim ca cetăţenii Republicii Moldova să fie afectaţi, pentru că şi ei trebuie să beneficieze de tratamentele necesare”.

Donaţia a fost făcută în cadrul proiectului "Asistența umanitară pentru Ucraina și țările vecine", finanțat de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Valoarea lotului este de 150 de mii de dolari americani. Doar în 2022, Institutul Oncologic a fost dotat cu 418 echipamente noi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter