Social

Sătenii din Bravicea își onorează eroii

Sătenii din Bravicea își onorează eroii

Asociația "Monumentum" readuce în memorie eroismul ostașilor căzuţi în primul război mondial. In satul Bravicea, din raionul Călărași, a fost ridicat un monument, copie a unei sculpturi distruse de comuniștii sovietici.

Ceremonia de inaugurare a început imnul Republicii Moldova, iar un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a oficiat o slujbă de pomenire. MAXIM MELINTE, consilier Cultural al Mitropoliei Basarabiei: „Cultul eroilor simbolizează culmea elimberării, demnităţii, credinţei, curajului şi vitejiei înaintaşilor noştri”.


Monumentul original a fost construit în 1933 și a fost distrus în 1944 în timpul regimului comunist din perioada lui Stalin. Asea Timuş, o localnică din Bravicea, pasionată de istorie, a găsit fragmente din fostul obelisc.


ASEA TIMUŞ, localnică, Bravicea: „Repede noi am recuperat toate cele treei porţiuni din sat şi din afara satului, le-am adus la primărie, le-am depozitat acolo şi ne gândeam ce să facem cu ele. Eu sutn activă pe faceebok şi am postat totul ce s-a întâmplapt şi Asociația "Monumentum" prin avocatul Iulian Rusanovschi s-a oferit să-l restaureze”.


Reconstrucția monumentului a durat mai bine de jumătate de an. Pe placa comemorativă au fost gravate numele a 35 de ostași,


IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant Asociaţia Obştească "Monumentum": „Blocurile de beton care au fost identificate au fost cămăşuite, conform unei soluţii arhitectuarale oferite de către arhitectorul Mihail Andrieş iar vulturul în bronz a fost turnat pe parcursul anului trecut în Chişinău în atelierul lui Veaceslav Jîgliţchi pentru a fi instalat pe acest monument”.


ALEXEI ZATÎC, primar, satul Bravicea: „Pe parcursul anilor ne-am adunat toţi la acest monument care este din al doilea război mondial. Acum a venit momentul ca să ne adunăm aici la inaugurarea acestui monument, p+rin contribuţia oamenilor de credinţă ca să-I pomenim pe acei părinţi şi bunei ai noştri care au căzut pentru apărarea patriei noastre şi pentru binele poporului nostrum român în primul război mondial”.

„S-a făcut o dreptate. Aest monument a fost aici pe teritoiul Bravicei, dar a fost demontat de puterea sovietică care era şi acum a revenit la locul lui. O să avem grijă ca el să fie îngrijit, să fie adus în ordine. Sa aducem şi generaţia tânără să aibă grijă, să treacă pe aici şi să-i pomenească pe cei care şi-au dat viaţa pentru noi”.

Monumentul de la Bravicea este al 65-lea reconstruit de Asociaţia Obştească "Monumentum".

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter