75 de antreprenori din Republica Moldova au primit granturi pentru dezvoltarea, modernizarea şi digitalizarea afacerilor. Banii sunt oferiti de guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană prin programele gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Bugetul alocat este de peste 26 milioane de lei.
Ion Ţapeş din Ialoveni, administrează o afacere de fabricare a mobilierului medical. El a beneficiat de un grant de peste 400 de mii de lei pentru digitalizare. A exportat în România și Muntenegru și are planuri de extindere în toată Europa.
ION ŢAPEŞ, antreprenor: Cu banii aceștia dorim să procurăm un soft pentru gestionarea stocurilor, pentru producerea noilor stocuri și să dezvoltăm un site pentru promovarea și vânzarea produselor.
Granturile oferite cu sprijinul UE susțin dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă.
EUGEN HARABARA, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: Suportul financiar va fi aplicat și în contextul noului plan de creștere, iar detalii suplimentare vor fi făcute publice în curând. Ceea ce doresc să vă transmit și să vă asigur este că atât suportul financiar, cât și cel tehnic vor fi semnificativ mai mari, practic exponențial mai mari decât în anii anteriori.
MIROSLAV BOZIC, ofiţer de programe, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova: Investițiile în modernizarea și extinderea companiilor contribuie la creșterea productivității și valorii adăugate, ajutând astfel competitivitatea și sustenabilitatea pe termen lung.
Cele mai mari alocări financiare sunt pentru programul de transformare digitală, cu 46 de proiecte. 16 companii au beneficiat de granturi pentru antreprenoriatul feminin, 16 pentru retehnologizarea și eficiența energetică a IMM-urilor, iar 5 pentru programul PARE 1+2, destinat atragerii remitențelor în economie. Autoritățile au anunțat și lansarea altor două programe.
VADIM CODREANU, director ODA: Primul program a fost Micii Producători, destinat celor mici din industrie care doresc să crească formal și informal. Aceștia pot beneficia de un suport nerambursabil de 500.000 de lei, suplimentar investițiilor proprii, precum și de un program pentru creșterea competitivității IMM-urilor și integrarea acestora în lanțurile valorice
De la începutul anului, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, peste 136 de companii din Republica Moldova au beneficiat de granturi nerambursabile. Autoritățile speră ca acest număr să se dubleze până la sfârșitul anului. REPORTER: GABRIELA SULEAC