Când iadul li s-a deschis sub picioare, zeci de mii de ucraineni au fost în postura de a alege să stea printre gloanţe sau să-şi salveze copiii. În vreme ce bărbaţii au rămas să lupte pentru ţara lor, mamele au trecut graniţa în România, căutând adăpost şi o nouă viaţă pentru ele şi, mai ales, pentru pruncii lor. Este şi cazul Anyei, pe care familia a convins-o să plece la scurt timp după izbucnirea războiului. În ultimul an, România le-a redat, ei şi fiicei de 9 ani, nu doar speranţa, ci şi căldura unui cămin, relatează stiri.tvr.ro.
Pe 24 februarie, Putin și acoliții săi au început războiul crud și nedrept împotriva Ucrainei. Au crezut că ucrainenii sunt mici și fricoși. Susținuți însă de lumea întreagă, ei au arătat că sunt eroi şi pot lupta până la ultima picătură de sânge. Pentru viitorul copiilor lor, pentru istoria lor, pentru patria lor.
Bună Ziua. Eu sunt Zlata. Eu am 9 ani.
Am cunoscut-o prima dată la finalul lunii aprilie a anului trecut. Venise de câteva săptămâni în România, cu mama ei, Anya. Împreună cu zeci de ucrainence şi românce au cântat atunci un cântec care a devenit simbol al solidarităţii.
A trecut aproape un an de când cele două şi-au găsit liniştea în România. Anyei i-a fost greu să plece din Ucraina, dar s-a gândit la fiica ei și la siguranța acesteia.
Anya: Părinții mei mi-au spus, soțul meu mi-a spus că trebuie să iau copilul și să plec. La început, chiar nu știam unde mă aflam. A fost ca o ceață în primele două duminici. Am avut sentimente amestecate, dar mi-am dat seama că mă simțeam foarte în siguranță aici. Nu voi uita niciodată acea familie, două familii care m-au primit. A fost prima dată în viața mea când am avut nevoie de ajutor. Eram într-o țară străină, nu cunoșteam limba, dar nu vom uita niciodată acel ajutor.
Anyei îi este dor şi s-ar întoarce acasă.
Anya: După cum arată situația, din păcate, este foarte periculos acum. Țara noastră este încă în război. Și, de aceea, vom fi aici, deocamdată.
Acum, femeia lucrează cu ONG-uri care ajută refugiaţi, iar Zlata merge la şcoală în România şi face cursuri online cu profesorii de acasă.
Zlata: Ei bine, îmi place foarte mult școala din România, chiar mai mult decât cea din Ucraina. Pentru că nu sunt atât de multe lecții și nu este la fel de greu ca în școala ucraineană. În această școală este mai jucăuș.
Iar copilul cu ochi trişti, care în primăvară cânta despre călinul roşu, acum râde din toată inima.
Zlata: România este o țară pe care nu o voi uita niciodată, pentru că România mi-a oferit o a doua casă.