Manifestările dedicate eroilor din Al Doilea Război Mondial au îmbrăcat diverse forme și în alte localități din R. Moldova. Unele s-au desfăşurat într-o atmosferă solemnă, firescă, în altele s-au folosit materiale de propagandă, cu implicarea copiilor. Istoricii spun că folosirea simbolurilor care promovează războiul este condamnabilă, iar autoritățile ar trebui să monitorizeze mai atent situația, mai ales în instituțiile de învățământ.
În Mateuţi, din raionul Rezina, câţiva cetăţeni au organizat o slujbă de pomenire pentru a aduce un pios omagiu victimelor razboiului.
În schimb la Grădiniţa 105 din Chişinău, un cadru didactic s-a lăudat pe internet cu materiale de propagandă, afișate chiar în interiorul instituției preșcolare. Și unele grădinițe din stânga Nistrului, această zi a fost marcată cu maturi dar și copii imbrăcati in uniforme militare şi cu arme. Unii micuți au jucat rolul de lunetişti sau de soldaţi.
Istoricii spun că este condamnabil ca simbolurile ce promovează războiul să fie utilizate în instituțiile de educație.
ANATOL ŢĂRANU, analist politic: Noi trebuie să constatăm cu o mare doză de îngrijorare că ceea ce se întâmplă pe data de 9 mai în Republica Moldova vorbeşte despre faptul că la nivel colectiv, dar şi la nivelul manifestărilor publice, sovietismul din Republica Moldova nu a fost depăşit. Ceea ce se întâmplă în grădiniţe este o chestie pur şi simplu revoltătoare şi vorbeşte despre incapacitatea statului moldovean de a-şi apăra valorile şi de a se afirma ca un stat suveran şi independent. Asta încă o dată demonstrează faptul că acest stat nu are identitate şi acum asistăm la o luptă acerbă a forţelor externe pentru a acapara statul Republica Moldova.
Responsabilii de la direcția educație din Chișinău nu ne-au răspuns pentru o reacție.
REDACTOR: SORINA GOLOVATIUC