Social

Seceta a compromis culturile de porumb şi floarea-soarelui în centrul şi sudul R. Moldova

video

Pe multe tarlale, culturile de porumb şi floarea soarelui deja sunt compromise, iar fermierii cer intervenţia de urgenţă a autorităţilor și activarea Celulei de Criză. Ministrul Agriculturii promite că va discuta cu fermierii şi va merge în teren pentru a evalua situaţia.

Lipsa precipitațiilor și canicular pun în pericol culturile Agricole. Porumbul și floarea-soarelui se usucă înainte să ajungă la maturitate.

IGOR GRIGORIEV, preşedinte de asociaţie: În zona centru şi sud deci zona Bugeacului, Lunca Prutului şi raioanele Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă, situaţia este catastrofală, dacă la nivel de prima grupă lucrurile mai stau cum mai stau. Pentru grupa a doua porumbul, floarea soarelui culturile sunt compromise total. Agricultorii trebuie să le dea sub brazda plugului. Deja de ieri se necesita o intervenţie cel puţin la nivel de creare a unei celule de criză în cadrul Guvernului privind situaţia din agricultură.

Și asociațiile din domeniul horticol trag un semnal de alarmă. Plantele nu au suficientă apă pentru a se dezvolta corespunzător, iar recolta va fi mai mică în comparație cu anul trecut. Din cauza secetei, fructele nu se dezvoltă normal.

ANANIE PEŞTEANU conf. univ. dr. consultant Moldova Fruct:  Temperaturile ridicate mai mari de 30 grade Celsius blochează procesul de fotosinteză la plantele pomicole şi la toate plantele agricole.  Dacă nu se produce acumularea substanței în planta nu se dezvoltă şi fructul rămâne intact. La momentul actual, acele fructe pe acre le avem, specii precum caisul. Mărul, părul şi prunul este în perioada respectiă, noapte avem 22 grade, dar ziua avem 35-37 de grade, procesul de fotosinteză este blocată, dezvoltarea nu are loc.


LUDMILA CATLABUGA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Ştim că sudul Moldovei şi mai cu seamă ştefan Vodă , care a lansat şi acea declaraţie de solicitare a stării de urgenţă, Noi miercuri avem stabilită o şedinţă comună şi cu ei şi cu preşedintele de raion ca să putem identifica soluţiile şi să vede care este situaţia reală şi în teren.


Vinerea trecută, Consiliul raional Ștefan Vodă a cerut Guvernului declararea stării de urgență în sectorul agricol din cauza secetei severe. Autoritățile au solicitat ca raionul să fie declarat și zonă defavorizată agroclimatic, pentru că lipsa irigațiilor și condițiile climatice nefavorabile au dus la pierderi economice semnificative pentru fermieri. Tot atunci, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat  că va analiza solicitarea Consiliului Raional Ștefan Vodă și îi va sprijini pe fermierii cu nevoi reale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter