Uniunea Europeană a încheiat exercițiul integrat ”EU Integrated Resolve 2022”, desfășurat pe parcursul a trei luni și a cărui menire a fost aceea de a testa pregătirea și capacitatea UE de a gestiona în mod eficient crize complexe și trans-sectoriale.
Potrivit unui comunicat comun al instituțiilor UE, acest exercițiu a fost condus în comun de Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, relatează CaleaEuropeană.ro.
Exercițiul va contribui la consolidarea capacității UE de a răspunde la o criză complexă, hibridă, cu o dimensiune atât internă, cât și externă.
Lansat la 19 septembrie, el a fost structurat în două etape. Prima s-a axat pe planificarea unei operațiuni militare și a unei misiuni civile în cadrul Politicii de securitate și apărare comună (PESC).
Cea de-a doua etapă, desfășurată între 14 și 18 noiembrie a implicat o simulare a diferitelor amenințări hibride, la care au luat parte instituțiile, agențiile și organismele UE din 20 de state membre.
În timpul acestei faze, exercițiul a fost plasat în centrul procesului decizional al UE, cu o dezbatere organizată la nivelul ambasadorilor statelor membre ale UE și cu activarea dispozitivului de răspuns politic integrat la crize (IPCR) al Consiliului.
Exercițiul s-a concretizat ulterior prin punerea în aplicare a operațiunii și misiunii PESC, planificate în prima etapă. Aceasta a inclus un exercițiu militar real desfășurat de Grupul de Luptă al Uniunii Europene ”EU HELBROC BG”, cu Grecia ca națiune-cadru și Bulgaria, România, Cipru, Ucraina, Serbia și Macedonia de Nord ca națiuni contribuitoare de trupe, precum și un eveniment de evacuare dintr-o delegație a UE.
De asemenea, ”EU Integrated Resolve 2022” a contribuit la consolidarea cooperării UE cu NATO. În paralel cu cea de-a doua fază a ”EU Integrated Resolve 2022”, în perioada 14-18 noiembrie, NATO a desfășurat exercițiul PACE 2022.
În această perioadă, personalul NATO și cel al UE au făcut schimb de informații cu privire la procedurile de luare a deciziilor în ambele organizații. Aceasta a fost o ocazie de a testa procedurile lor respective de gestionare a crizelor și de a se coordona la mai multe niveluri de la personal la personal.
Per ansamblu, exercițiul ” EU Integrated Resolve 2022” a oferit o oportunitate valoroasă de a testa răspunsul UE la campaniile hibride, în contextul unor vremuri fără precedent care necesită unitate de acțiune, proces decizional rapid și răspuns european coordonat și eficace.