Europa azi

Erasmus, programul emblematic al UE, sărbătorește 35 de ani: 13 milioane de participanți au avut posibilitatea să învețe, să lucreze sau să se formeze în străinătate

post-img
Erasmus, programul emblematic al UE, sărbătorește 35 de ani
Sursa foto: Caleaeuropeană.ro

Pentru a marca cea de-a 35-a aniversare a emblematicului program Erasmus+, vicepreședintele Margaritis Schinas și comisarul Mariya Gabriel se vor întâlni marți, 20 septembrie 2022, cu 35 de actuali și foști participanți la Erasmus+, precum și cu reprezentanți ai echipei fondatoare a programului. Evenimentul va onora realizările programului, care a implicat 13 milioane de persoane de la crearea sa în 1987, informează comunicatul oficial, scrie Caleaeuropeană.ro

BFCO

„Erasmus+ este o poveste de succes veche de 35 de ani, care a oferit oportunități care au schimbat viața a milioane de oameni. Nu mă pot gândi la un exemplu mai bun și mai convingător pentru ceea ce înseamnă în mod concret “stilul de viață european”. Aștept cu nerăbdare să schimb cu participanții despre experiențele lor și cu fondatorii programului, care au plantat semințele acestui program extraordinar în urmă cu mai bine de trei decenii”, a declarat vicepreședintele pentru promovarea stilului de viață european, Margaritis Schinas. 

Fiecare participant va împărtăși experiențe personale și va discuta despre realizările și provocările programului emblematic al UE pentru educație, formare, tineret și sport.

„Erasmus+ este o adevărată poveste de succes europeană. Cifrele vorbesc de la sine: până în prezent, aproape 13 milioane de participanți au avut posibilitatea de a învăța, de a lucra sau de a se forma în străinătate. În fiecare an, peste 600 000 de europeni profită de oportunitățile oferite de Erasmus+. Și cu toții ne spun același lucru după aceea: că programul le schimbă viața. De la crearea sa în 1987, Erasmus+ a crescut noi generații de europeni educați, instruiți și implicați, conectați dincolo de frontiere. Iar acesta este cu adevărat un motiv de sărbătoare”, a transmis comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. 

De-a lungul anilor, Erasmus+ a suferit modificări substanțiale; a fost modernizat, extins și deschis în mod constant pentru țări care nu făceau parte din el la începuturile sale. Pornind de la doar 3.000 de studenți universitari, programul oferă acum oportunități de cooperare și mobilitate în învățământul școlar pentru elevi și profesori, în educația și formarea profesională, în învățământul superior și în educația adulților, precum și proiecte pentru ucenici, tineri, lucrători de tineret și chiar (începând cu 2023) antrenori sportivi.

Această extindere a domeniului de aplicare geografic și sectorial a dus în 2021, în ciuda situației sanitare nefavorabile, la peste 615 000 de mobilități realizate. În 2014, denumirea s-a schimbat în Erasmus+ pentru a marca extinderea programului la toate domeniile educației, precum și la tineret și sport. Erasmus+ aduce oportunități pentru toate vârstele de a descoperi alte țări prin intermediul unei game largi de organizații participante.

BFCO

Provocările au fost transformate în oportunități, deoarece Erasmus+ a fost adaptat pentru a răspunde rapid la pandemia COVID-19 prin norme și proceduri simplificate pentru a ține seama mai bine de mobilități, precum și prin două cereri de propuneri extraordinare pentru a sprijini pregătirea pentru educația digitală și competențele creative.

În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, programul Erasmus+ a asigurat cea mai mare flexibilitate posibilă în punerea în aplicare a proiectelor cu scopul de a oferi sprijin elevilor și personalului educațional ucraineni.

Actuala ediție Erasmus+ 2021-2027 marchează integrarea DiscoverEU în program. Odată cu această schimbare și datorită finanțării excepționale acordate în contextul Anului european al tineretului 2022, 70.000 de bilete de călătorie sunt puse la dispoziție în 2022. DiscoverEU este deschis tinerilor de 18 ani și oferă posibilitatea de a descoperi Europa prin călătorii și experiențe de învățare. Următoarea rundă de depunere a candidaturilor se va deschide la 11 octombrie și este acum deschisă candidaților din UE și din toate țările participante la programul Erasmus+, și anume Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter