Economic

Legea Bugetului de Stat și Politica Fiscală pentru 2023, aprobate de Guvern

Legea Bugetului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Guvernul va sprijini cetățenii afectați de criza economică prin majorarea salariilor bugetarilor, însă va mări impozitele pentru milionari. Sunt doar câteva dintre prevederile Legii Bugetului de Stat şi Politica Fiscală și Vamală pentru anul 2023, aprobate ieri de Guvern. Astfel, pentru anul viitor, veniturile la bugetul de stat vor creşte cu nouă la sută, cheltuielile cu peste 12%, iar deficitul va fi de 18,3 miliarde lei.

Printre măsurile incluse în proiectul Politicii Fiscale și Vamale pentru anul viitor sunt majorarea salariului minim pentru personalul din sectorul bugetar, de la 3500 lei la 4000 lei; introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderile micro, mici sau mijlocii; majorarea plafoanelor valorice la tichetele de masă, de la 35 lei la 55 lei și de la 55 lei la 70 de lei, precum şi prelungirea termenului de desfășurare a activității de comerț în baza patentei până în 1 iulie 2023. Şi salariile bugetarilor vor creşte în medie cu 14%. Pentru cei cu lefuri mai mici, majorarea va fi mai consistentă.

PROIECTUL POLITICII FISCALE ŞI VAMALE PENTRU 2023 - Majorarea salariului minim pentru personalul din sectorul bugetar, de la 3500 lei la 4000 lei - Introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderile micro, mici sau mijlocii - Prelungirea termenului de desfășurare a activității de comerț în baza patentei până în 1 iulie 2023 - Salariile bugetarilor vor creşte în medie cu 14% SURSA: http://GOV.MD

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministru al Republicii Moldova: "Am luat decizia să creștem salariile tuturor angajaților bugetari. 3.17-3.40 Creștem salariile tuturor cu 1 300 de lei pe lună. Am decis să facem această creștere egală pentru toți, pentru ca primească procentual mai mult cei care au salarii mai mici. Cei cu slarii mai mici cum ar fi un bucătar spre exemplu care are un salariu brut de 4169 de lei va primi de la 1 ianuarie 5469 de lei, adică o majorare de peste 30%. Un asistent medical care are un salariu de 8.766 lei, ca primi de la 1 ianuarie 10.077 lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 15%."

Şi salariile miniştrilor vor creşte cu 2000 de lei, faţă de 1300 lei pentru ceilalţi bugetari.

RADU MARIAN deputat, PAS:" Nu este normal ca un ministru să primească de 2 ori mai puţin decât un subaltern, secretar de stat. Vorbim de funcţii cu responsabilitate enormă, care administrează miliarde de lei şi iau decizii care influenţează milioane de oameni. "

Politica Fiscală și Vamală pentru anul viitor mai prevede majorarea impozitelor pentru persoanele fizice, cu venituri anuale ce depășesc un milion de lei, adică de la 12% la 18 la sută. Totodată, vor fi majorate accizele pentru produsele de tutun și alcool etilic, cu 25 şi, respectiv, 15 la sută.

Măsurile incluse în proiectul Politicii Fiscale și Vamale au stat la baza elaborării proiectului Bugetului de Stat pentru anul viitor. Prin urmare, în 2023, veniturile la bugetul de stat vor constitui 64,9 mlrd lei, cu 9,3% mai mult decât în acest an, iar cheltuielile vor fi de 83,2 mlrd lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul se va ridica la 18,3 miliarde lei, sau 6% din Produsul Intern Brut. Acesta va fi acoperit din surse interne și externe.

LEGEA BUGETULUI DE STAT PENTRU 2023 Venituri - 64,9 mlrd lei ( +9,3%) Cheltuieli - 83,2 mlrd lei (+12,5%) Deficit - 18,3 mldr lei SURSA: http://GOV.MD

DUMITRU BUDEANSCHI ministru al Finanţelor: "Din cele mai importante cheltuieli este Fondul de Reducere a vulnerabilităţii 5 miliarde de lei. Sunt cheltuieli importante pentru Fondul de susţinere a populaţiei 204 mil. lei. Am prevăzut în buget 1,1 mldr lei pentru Fondul de intervenţii."

Proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2023 a fost elaborat în baza estimărilor Ministerului Economiei şi consultărilor cu experții FMI. Este bazat pe o creștere economică de 2% și nivelul inflației medii anuale de 15,7%. Documentele au fost incluse suplimentar pe ordinea de zi a Guvernului şi publicate cu doar trei ore înainte de a fi aprobate, ceea ce stârnit nemulţumirea opoziţiei.

CORNELIU FURCULIŢĂ deputat BCS: "Măcar că precedentele guvernări au fost criticate că procesul de adoptate legii bugetelor de stat să fie adoptate transparent, cu regret şi anul acesta bugetul, ca de obicei, a fost aprobat cu încălcări."

Proiectele vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: "Luni, vom avea o şedinţă dedicată doar legii bugetului şi vom avea acel interval de 10 zile între două lecturi, timp în care să-l vadă toţi să vină cu amendamente."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter