Actualitate

Politologul român Cristian Pârvulescu: „Așa-zisele autorități de la Tiraspol nu sunt foarte fericite să aplice strategia Moscovei. O fac pentru că sunt forțate”

post-img
Cristian Pârvulescu

„Așa-zisele autorități de la Tiraspol nu sunt foarte fericite să aplice strategia Moscovei. O fac pentru că sunt forțate, pentru că există pârghii”, a declarat politologul român Cristian Pârvulescu, într-o intervenție la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit politologului, aceste așa-zise autorități de la Tiraspol, s-au obișnuit să trăiască în afacerile cu Uniunea Europeană ca zonă de tranziție gri, în care s-a realizat enorm de multă contrabandă din 2014 încoace, când existau sancțiuni, dar nu existau atât de mult control cum e astăzi.

„Să nu uităm că liderii de la Tiraspol au și cetățenia unor state din UE și nu sunt extraordinar de încântați de încercările Rusiei de a provoca o confruntare între Chișinău și regiunea separatistă, care să dea rușilor posibilitatea de intervenție”, a spus politologul.

Cristian Pârvulescu a precizat că reîntregirea Republicii Moldova este cât se poate de normală, pentru că este în concordanță cu tratatele internaționale și cu granițele stabilite. 

„O victorie ucraineană, care rămâne posibiliă, ar putea să creeze o oportunitate care nu a existat din 1991 încoace ca soluția să fie în favoarea Republicii Moldova, care să preia controlul.”, a conchis Cristian Pârvulescu.

Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru a afirmat în cadrul emisiunii  că Rusia folosește democrația pentru a răsturna guvernări care nu îi convin.și că,  dacă Maia Sandu și actuala guvernare de la Chișinău nu condamnau agresiunea Rusiei împotriva Republicii Moldova, totul ar fi fost bine în ce privește livrarea de gaze și energie electrică.

„În ultima vreme există o încercare a Moscovei de a schimba tactica, care a permis unor companii să exporte mere în Rusia, din autonomia găgăuză și din Orhei.. Și aici este o încercare de a stimula anumite mișcări de separatism, de destabilizare. Și Tiraspolul s-a activizat. A venit cu niște propuneri să livreze energie malului drept, tocmai ei, care au oprit livrările de energie”, a spus Nicolae Negru.

Emisiunea integrală Punctul pe AZi o puteți urmări în comntinuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter