Preşedintele Franței a convocat miercuri o nouă reuniune informală pe teme de securitate în Europa. De această dată, a fost invitată şi România. Surse oficiale au precizat pentru TVRINFO că președintele interimar Ilie Bolojan va participa la discuții, alături de reprezentanți din Norvegia, Canada, Suedia, Țările Baltice, Republica Cehă, Grecia, Finlanda și Belgia.
Prima rundă a discuțiilor informale s-au axat pe creșterea securității europene în contextul actual al evoluției războiului din Ucraina și pe consolidarea apărării. Un subiect care divide țările europene este cel legat de eventuala trimitere de trupe în Ucraina, relatează tvrinfo.ro. Europenii vor să dea un răspuns ferm şi provocărilor lansate de administraţia Trump.
De această dată, la summitul din Franța sunt invitate țări europene care nu au fost prezente la reuniunea de luni de la Paris, inclusiv România, dar și Canada, stat membru NATO.
Două surse diplomatice au declarat că țările invitate sunt Norvegia, Canada, Lituania, Estonia, Letonia, Cehia, Finlanda, Grecia, România, Suedia și Belgia.
Formatul va fi hibrid, inclusiv prin videoconferință, au declarat trei diplomați.
Președintele francez Emmanuel Macron a găzduit luni o reuniune de urgență, la care au mai participat din lideri din Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Scopul întâlnirii a fost dezbaterea ultimelor evoluții legate de Ucraina, în contextul inițiativelor de pace lansate în ultima perioadă de noua administrație americană condusă de președintele Donald Trump.
Reuniunea a făcut parte din eforturile de evaluare a modului în care ar arăta potențialele garanții de securitate pentru Ucraina și a manierei în care Europa ar trebui să acționeze mai rapid pentru a spori cheltuielile de apărare.
Potrivit unor oficialități UE, unele țări au fost nemulțumite de faptul că întâlnirea de luni din capitala Franței a fost doar pentru anumiți lideri și nu un summit al întregii Uniuni Europene.
Ministerul român al Afacerilor externe a precizat marți că Reuniunea de la Paris, din urmă cu o zi, a fost inițiată de președintele Franței, Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus.
Acesta a inclus pe președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene, secretarul general al NATO și un număr de șefi de stat și de guverne ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.
Marți, la Riad, în Arabia Saudită, echipe conduse de șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia au discutat despre cum se poate ajunge la pace în Ucraina, dar și despre reluarea colaborării economice. Ucraina nu a fost invitată, iar președintele Volodimir Zelenski a atras atenția că nu va recunoaște nicio decizie luată în absența sa. Serghei Lavrov a precizat din nou că Rusia nu acceptă ca Ucraina să devină membră NATO.