Tot mai puţini gospodari din Republica Moldova cresc animale pentru producţia de lapte. Ca să încurajeze această activitate, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură oferă ajutoare micilor fermieri. Astfel, peste 1.800 de familii din patru raioane: Taraclia, Rezina, Criuleni şi Telenești, au primit, gratuit, câte 400 de kilograme de furaje.
Diana Rusu, mamă a şapte copii, este printre puţinele femei din satul Căzăneşti care mai cresc animale pe lângă casă. Este o activitate costisitoare, spune femeia, iar fără ajutor i-ar fi destul de greu să se descurce.
DIANA RUSU, locuitoare, satul Căzăneşti: „Avem o văcuţă, oiţe, purcei, raţe, găini, toate pentru copii, ceva cărniţă, ouă, lapte, să avem pentru noi proaspăt crescut din gospodăria noastră. Facem şi un ban. În mahala la noi chiar nu prea cresc vaci. Sunt eu singură aici”.
În satul Căzănești 44 de beneficiari, dintre care 15 sunt femei, au primit furaje ce asigură necesarul de hrană pentru animale până la şase luni. În cazul celor mai mulţi dintre beneficiari, e o activitate pentru subzistenţă. Laptele e folosit în gospodărie, iar surplusul este vândut pe piaţa locală. În tot satul sunt până la 120 de vaci.
„Deţin o văcuţă, am vreo trei căpriţe, nişte păsări. Ca o femeie singură de 45 de ani, cu ce pot, cu aceea mă mai ocup ca să avem şi un ou de casă, şi carne, şi lăptic. Mai vindem, mai facem un ban”
GHEORGHE COŞCODAN, primar, satul Căzăneşti: „Din păcate avem deja foarte mulţi care au renunţat la animale domestice. Cauzele sunt diferite. Înafară de vaci, avem în satul Căzăneşti o stână cu oi, în jur de vreo 250. În Vadul Leca sunt mai multe stâne. Chiar dacă oamenii decid să ţină văcuţe şi să vândă laptele, preţul este foarte mic.”
Ajutorul a fost oferit prin proiectul intitulat "Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice" finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Elveția. Furajele sunt de calitate superioară și pot crește producția de lapte cu până la 30%.
IURIE SCRIPNIC, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pe parcursul ultimilor 7-10 ani numărul de animale întreţinute în condiţii casnice, non profesional, a scăzut de la 130 de mii, în acest an avem în jur de 52-53 de mii de bovine întreţinute în condiţii casnice. Acest suport le va permite familiilor să-şi suplinească veniturile de familie.
TUDOR ROBU, reprezentant adjunct, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură: „Deci, proiectul se finalizează în acest an. Pentru ultimele şase luni am preconizat un buget de un milion de dolari, din care majoritatea au fost distribuite pentru achiziționarea inputurilor agricole.
GUIDO BELTRANI, director, Biroul Elvețian de Cooperare în Moldova: „Micii fermieri trec prin perioade foarte dificile din mai multe cauze, în special condiţiile climatice, dar şi consecinţele războiului în Ucraina prin preţurile care au crescut pentru energie, inputuri şi altele”.
Proiectul a fost inițiat în 2022 şi, până acum, a acoperit necesitățile a circa 17 mii de beneficiari din Republica Moldova. Valoarea totală a investiţiilor în hrana pentru animale, în această perioadă, a ajuns la circa 23 milioane de lei.