Donald Trump s-a declarat marţi „mai încrezător” în posibilitatea unui acord cu Moscova privind o posibilă reglementare a războiului din Ucraina, după discuţiile dintre americani şi ruşi de la Riad, şi a asigurat că se va întâlni cu Vladimir Putin „probabil” înainte de sfârşitul lunii.
„Ucraina trebuia să încheie de trei ani războiul cu Rusia”, a subliniat Donald Trump, într-o primă reacție catalogată de o parte din mass-media de peste Ocean drept un ecou al Moscovei, după prima reuniune de lucru americano-rusă din Arabia Saudită, transmiste TVRInfo.ro.
Reporter: Aveți vreun mesaj pentru ucrainenii care, după trei ani de lupte, s-ar putea simți trădați sau dezamăgiți că nu au avut un loc la aceste discuții inițiale din Arabia Saudită?
Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii: Ei bine, cred că eu sunt foarte dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat. Am urmărit acest lucru timp de trei ani. Este un război care nu ar fi avut loc dacă aș fi fost președinte. Cred că am puterea de a pune capăt acestui război și cred că merge foarte bine. Dar astăzi am auzit, ei bine, nu am fost invitați (la discuții). Dar ați fost acolo timp de trei ani. Trebuia să-l încheiați de trei ani. N-ar fi trebuit să-l începeți niciodată. (...) Au avut un loc (la masa discuțiilor) timp de trei ani și mult timp înainte de asta. Acest lucru ar fi putut fi rezolvat foarte ușor. Și un negociator nepriceput ar fi putut rezolva această problemă cu ani în urmă. Cred că fără a pierde prea mult teren, foarte puțin teren, fără a pierde vieți omenești și fără a pierde orașe care sunt distruse.
Reporter: Impresia dumneavostră despre cum au mers discuţiile cu Rusia. Sunteți mai încrezător sau mai puțin încrezător într-un acord după ce s-a întâmplat astăzi?
Donald Trump: Ei bine, mult mai încrezător. Discuţiile au fost foarte bune. Rusia vrea să facă ceva. Vor să oprească barbaria sălbatică. Adică, ceea ce se întâmplă acolo, soldații sunt uciși cu miile săptămânal, este ridicol.
Preşedintele american s-a mai declarat „total în favoarea” prezenţei în Ucraina a trupelor europene de menţinere a păcii, un subiect care îi dezbină pe europeni. Discuţiile la nivel înalt care au avut loc marţi la Riad între responsabili ruşi şi americani au fost „foarte bune”, a afirmat Donald Trump.
Întrebat de un jurnalist despre posibilitatea unei întâlniri cu Vladimir Putin înainte de sfârşitul lunii, preşedintele american a răspuns simplu: „Probabil”.
Vorbind la telefon săptămâna trecută cu preşedintele rus pentru a avea în vedere soluţionarea direct cu el a conflictului din Ucraina, Donald Trump a provocat un şoc în Europa şi în Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski denunţând marţi discuţiile „despre Ucraina fără Ucraina”.
„Sunt foarte dezamăgit” de aceste remarci, a răspuns Donald Trump. „Aud că sunt supăraţi că nu au loc (la masa negocierilor – n.r.), când au avut un loc timp de trei ani, şi chiar înainte de asta”, a mai spus republicanul.
„Cred că am puterea de a pune capăt războiului”, a spus el.
Întrebat despre ideea emergentă şi care dezbină ţările europene de a trimite trupe europene de menţinere a păcii în Ucraina, Donald Trump a răspuns: „Dacă vor să facă asta, este grozav. Sunt total în favoarea acesteia”, precizând că „noi (Statele Unite) nu trebuie să trimitem trupe acolo, pentru că, ştiţi, suntem foarte departe”.
Trump a criticat, aşa cum şi Kremlinul a făcut-o, neorganizarea alegerilor prezidenţiale în Ucraina. Asta în condițiile în care în ţară este impusă legea marţială, milioane de ucraineni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte ţări, iar zeci de mii de soldați se află pe front.
Donald Trump: Ei bine, avem o situație, nu au avut loc alegeri în Ucraina. Avem o lege marțială, în esență lege marțială în Ucraina. Unde liderul ucrainean, nu-mi place să spun asta, dar are o rată de aprobare de 4%. Şi, da, aş spune că atunci când vrei un loc la masă, ai putea spune – nu ar trebui ca oamenii din Ucraina să spună: a trecut mult timp de când am avut alegeri? Asta nu este o chestiune a Rusiei, este ceva care vine de la mine şi de la alte multe ţări.
Liderul de la Casa Albă a precizat totodată că nu este dispus şi că nu s-a gândit să retragă toate trupele americane din Europa, ca parte a unei înţelegeri cu Vladimir Putin.