Actualitate

Fuzionarea procuraturilor specializate ar putea fi discutată joi în Parlament

post-img
Parlamentul R. Moldova

Proiectul privind comasarea procuraturilor Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi structuri, ce se va numi PACCO, va fi prezentat astăzi Biroului Permanent al Parlamentului. Dacă va fi aprobat, documentul ar putea fi dezbătut, mâine, în prima lectură. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, în cadrul primelor consultări publice care au avut loc astăzi la Parlament.

La dezbateri au participat reprezentanții Procuraturii Generale, CSP, CSM, ministerelor Justiției și Finanțelor, deputați și membrii societății civile. Delegaţii Procuraturii Anticorupţie au vorbit din nou despre riscurile comasării celor două procuraturi. Cei de la PCCOCS nu au fost prezenţi la consultări.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, şef adjunct, Procuratura Anticorupţie: „O să fie haos. O să fie un dezmăţ al criminalităţii din simplu motiv că nu va avea cine investiga aceste fapte. Dacă consideraţi că CNA-ul şi poliţia se vor descurca fără procurori, ţin să vă dezamăgesc, nu lucrează niciun sistem din Europa doar de sisteme polițienești. Aceste sisteme sunt lucrative doar când sunt asistate de un procuror, iar procurori în următorul an de zile nu veţi avea în noua structură.”

Autorii inițiativei au anunțat că vor cere Biroului permanent al Parlamentului includerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, pentru a fi examinat în primă lectură.

VERONICA ROŞCA, preşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Am primit avize din partea Procuraturii Generale. Am primit avize din partea Consiliului Superior al Procurorilor, cei care vor fi propriu-zis obligaţi să implementeze prevederile proiectului 40. Republica Moldova nu poate fi captivă la acest plâns de lebădă continuu prin care se instituie sau insistă că această soluţie arhitecturală actuală trebuie să continue. În situaţia când nu reuşeşti, statul este obligat să intervină. Şi ei nu au reuşit.”

Reprezentanta Comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, a propus ca proiectul de lege privind crearea PACCO să treacă, iniţial, expertiza Comisiei de la Veneția.

OLESEA STAMATE, membru, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Este într-adevăr cumva şi pare să fie un proces grăbit. Sper foarte mult că se va lua o pauză şi vor fi regândite anumite aspecte. 

- În cazul în acre mâine va fi propus în prima lectură, dumneavoastră veţi vota? 

- Cel mai probabil nu. 

- De ce? 

- De principiu cred că nu este soluţia potrivită. Unu. Şi asta ţine de conceptul proiectului. Doi, proiectul propus pare foarte crud.”

Reprezentanţii opoziţiei s-au arătat nedumeriţi de graba în care ar putea fi adoptat acest proiect de lege.

RADU MUDREAC, vicepreşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Prin acest proiect, prin forma care este prezentată se înţelege că are loc o decapitare a sistemului procuraturii. Sistemul Procuraturii va intra într-un blocaj mai bien de jumătate de an şi nimeni nu va da garanţii ce se va întâmpla cu aceste dosare. ”

IULIAN GROZA, director executiv, IPRE: „Acest proces de reorganizare ar crea o instabilitate şi ar putea să tergiverseze anumite procese de invetsigaţii, reprezentanrea acuzării de stat în şedinţele de judecată. Toate aceste lucruri au fost vociferate ca riscuri. Acum, evident, legiuitorul, autorii acestei legislative trebuie să cântărească foarte bine. Pe de o parte să vadă în ce măsură această instituție va atinge obiectivul, să eficientizeze. Pe de altă parte, cum să evite complicarea sau crearea mai multor probleme în sistem.”

Proiectul de lege, care prevedere fuzionarea Procuraturii Anticorupţie cu PCCOCS, a fost înregistrat în data de 12 februarie şi are 28 de autori, între care Igor Grosu, Doina Gherman, Radu Marian și Veronica Roșca. Scopul acestuia este eficientizarea instituţiilor statului o mai bună gestiune a dosarelor penale.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter