Extern

Ce se întâmplă în războiul dintre Rusia și Ucraina, după retragerea lui Trump din negocieri

post-img
Conversația de 15 minute a avut loc în Bazilica Sfântul Petru, după ce cei doi lideri s-au întâlnit la înmormântarea regretatului pontif
Sursa foto: www.wsj.com

Președintele american Donald Trump și-a înăsprit retorica față de președintele rus Vladimir Putin în urma lunilor de eforturi diplomatice ale prim-ministrului britanic Keir Starmer și ale președintelui francez Emmanuel Macron, a relatat Politico pe 1 mai, citând surse guvernamentale europene anonime, potrivit kyivindependent.com.

Efortul coordonat, condus de înalți oficiali britanici și francezi, a urmărit să-l convingă pe Trump să reducă presiunea asupra președintelui Volodimir Zelenski și să concentreze mai multe critici asupra lui Putin, argumentând că acțiunile Moscovei subminează credibilitatea lui Trump ca negociator.

Se pare că Jonathan Powell, consilierul britanic pentru securitate națională, și John Healey, secretarul Apărării, au jucat roluri-cheie, lucrând îndeaproape cu ambasadorul SUA în Marea Britanie, Mark Burnett.

Secretarul britanic de externe, David Lammy, a declarat că a vorbit de 13 ori în acest an cu secretarul de stat american Marco Rubio, în timp ce Starmer și Trump au avut „aproape” tot atâtea conversații directe.

Un fost ambasador britanic, vorbind anonim, a declarat că Londra și Parisul i-au subliniat în mod constant lui Trump că Putin „îl lipsește de respect încălcând în mod constant armistițiul pe care pretindea că îl implementează”.

Administrația Trump se concentrează acum pe intermedierea unei „soluții durabile” pentru războiul Rusia-Ucraina în următoarele 100 de zile, a declarat vicepreședintele JD Vance într-un interviu acordat Fox News Digital publicat pe 30 aprilie.

Întrebat despre stadiul actual al negocierilor cu Rusia și Ucraina, Vance a declarat pentru Fox News că „primul și necesarul pas pentru rezolvarea conflictului Rusia-Ucraina este ca fiecare dintre ei să facă o propunere de pace”.

„Avem propunerea de pace disponibilă și emisă și vom lucra foarte mult în următoarele 100 de zile pentru a încerca să-i aducem pe acești oameni împreună”, a spus Vance, referindu-se la Ucraina și Rusia.

Efortul de a negocia pacea vine după luni de diplomație, în ciuda promisiunii din campania președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului într-o singură zi.

În timpul campaniei sale prezidențiale din 2024, Trump a promis în repetate rânduri că va rezolva războiul dintre Rusia și Ucraina „în termen de 24 de ore”. După preluarea mandatului, a revizuit termenul limită la 100 de zile. Termenul limită a expirat săptămâna aceasta, fără a se ajunge la un acord și fără ca luptele grele să continue pe front.

Vance a declarat că ambele părți au depus acum propuneri oficiale de pace, susținând că există „o prăpastie foarte mare între ceea ce vor rușii și ceea ce vor ucrainenii”. El a adăugat că, deși liderii europeni nu sunt de acord cu politica lui Trump, ei cred, se pare, că președintele american este „singura persoană care ar fi putut forța de fapt o propunere de pace din partea fiecărei părți”, adică Moscova și Kievul.

Administrația Trump se concentrează acum pe negocierea unei „soluții durabile” la războiul Rusia-Ucraina în următoarele 100 de zile, a declarat vicepreședintele JD Vance într-un interviu acordat Fox News Digital publicat pe 30 aprilie.

Întrebat despre stadiul actual al negocierilor cu Rusia și Ucraina, Vance a declarat pentru Fox News că „primul și necesarul pas pentru rezolvarea conflictului Rusia-Ucraina este ca fiecare dintre ele să facă o propunere de pace”.

„Avem propunerea de pace lansată și emisă și vom lucra foarte mult în următoarele 100 de zile pentru a încerca să-i aducem împreună”, a spus Vance, referindu-se la Ucraina și Rusia.

Efortul de a negocia pacea vine după luni de diplomație, în ciuda promisiunii din campania președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului într-o singură zi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 1 mai că semnarea unui acord mult așteptat privind mineralele dintre SUA și Ucraina a fost primul rezultat concret al recentei sale întâlniri cu președintele american Donald Trump la Vatican, numind-o un rezultat „istoric” al conversației lor din 26 aprilie.

Conversația de 15 minute a avut loc în Bazilica Sfântul Petru, după ce cei doi lideri s-au întâlnit la înmormântarea regretatului pontif. Zelenski l-ar fi presat pe Trump să revină la propunerea sa inițială de încetare a focului necondiționat ca punct de plecare pentru discuțiile de pace, o mișcare pe care Kievul a susținut-o, dar pe care Moscova a respins-o.

Discuția a marcat prima întâlnire față în față între cei doi lideri de la întâlnirea lor tensionată din februarie din Biroul Oval, în timpul căreia Trump și vicepreședintele JD Vance l-au criticat aspru pe Zelenski pentru ceea ce au descris ca fiind „o lipsă de recunoștință față de sprijinul SUA”.

Zelenski a spus că acordul privind mineralele – care înființează un fond comun de investiții între Kiev și Washington – a fost revizuit semnificativ în timpul lunilor de negocieri pentru a asigura termeni și beneficii egale pentru ambele părți.

„Este acum un acord cu adevărat egal, care deschide ușa către investiții substanțiale în Ucraina și permite o modernizare majoră a producției din țară, precum și, la fel de important, o îmbunătățire a practicilor noastre juridice”, a declarat Zelenski.

Zelenski a salutat acordul ca fiind „un parteneriat în condiții echitabile” și a spus că ar putea atrage un sprijin american suplimentar. „Ne așteptăm la alte rezultate din discuțiile noastre (de la Vatican)”, a adăugat el.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor