Extern

Polonia a oprit fluxul de petrol prin conducta Drujba, din cauza unei scurgeri de țiței

post-img
imagine simbol
Sursa foto: Copyright 2014 Bloomberg Finance LP, All Rights Reserved.

Polonia a oprit fluxul de petrol prin conducta Drujba care traversează teritoriul său după ce a constatat o scurgere de țiței. Prin acest oleoduct trece petrolul rusesc spre Europa. Autoritățile au securizat perimetrul și au luat măsuri pentru a preveni o explozie.

Scurgerea a fost detectată în centrul Poloniei, pe una dintre cele două linii ale secțiunii de vest ale magistralei Drujba prin care țițeiul ajunge în Germania. Operatorul polonez care administrează conductele a precizat că a doua linie funcționează normal, iar sănătatea localnicilor nu este pusă în pericol, transmite stiriletvr.ro.

Grzegorz Jankowski, comandantul pompierilor din centrul Poloniei: Partea conductei care a fost afectată a fost decuplată de la magistrala principală, aşa că dimensiunea scurgerii nu este foarte mare. Vorbim de o suprafață de 30 pe 210 metri.

Nu se știu cauzele acestui incidente, de acea autoritățile au deschis o anchetă. Administratorul conductei a anunțat că aprovizionarea rafinăriilor poloneze nu este afectată, iar Germania nici atât, pentru că nu mai cumpără petrol rusesc din ianuarie.

Conducta de petrol Drujba este una dintre cele mai mari din lume și poate transporta două milioane de barili pe zi. Capacitatea totală a secțiunii de vest a ambelor linii care transportă petrol din centrul Poloniei în Germania este de 27 de milioane de tone de țiței pe an.

Europa a fost în alertă maximă cu privire la securitatea infrastructurii sale energetice după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut și de când au fost găsite scurgeri majore în gazoductele Nord Stream 1 și 2 care fac legătura între Rusia și Europa pe sub Marea Baltică.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter