Serviciile de intervenţie au desfăşurat astăzi o serie de exerciţii în Chişinău, menite să verifice gradul de pregătire şi de coordonare în situaţii de urgenţă. Au fost simulate acţiuni de salvare în urma unor cutremure, incendii sau accidente. Totul face parte dintr-o serie de aplicații desfășurate periodic la nivel național, acesta fiind a patra din 2025. Următoarea e programată pentru luna septembrie.
Primul din cele șase exerciții desfășurate astăzi în Chişinău a avut loc la Hotelul "Național", din centrul oraşului. S-a simulat o intervenție complexă în cazul unui cutremur cu magnitudine mare. Salvatorii au exersat extragerea unor victime de sub dărâmături și lichidarea unor incendii. Una dintre cele mai dificile misiuni simulate a fost salvarea a două persoane aflate într-un autoturism peste care a căzut o placă de beton.
IURIE JOSAN, pompier: Am tăiat mașina, am scos persoanele din automobil și le-am dus la punctul de triaj. Este important timpul, dar și mai importantă este calitatea intervenției. Trebuie să lucrăm corect, deoarece placa de beton reprezintă un pericol atât pentru noi, cât și pentru sinistrați.
„Am interpretat rolul unui sinistrat și, din fericire, nu am suferit traume. Mă simt bine, am fost într-o zonă cu oxigen. Acum așteptăm investigațiile medicale și vedem ce spun medicii.”
La exercițiu au participat reprezentanți ai diferitelor structuri de intervenţie din Chișinău. Astfel de aplicaţii îşi propun consolidarea capacităților de reacție și coordonare în situații de urgență.
OLEG MELNIC, șef, Direcția Situații Excepționale, municipiul Chișinău: Sunt implicate toate serviciile municipale – Premier Energy, serviciul de gaze, Apă-Canal, Spații Verzi, serviciul medical și structurile de menținere a ordinii publice. Practic, toate serviciile create la nivelul municipiului Chișinău participă. Aceste exerciții sunt necesare pentru a exersa și a dobândi deprinderi practice utile în situații reale.
VICTOR CORCIU, medic, Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru: Aceste exerciţii sunt foarte importante pentru că la aceste exerciţii noi vedem capacităţile noastre, lucrul în echipă şi, de obicei, după aceste exerciţii rămânem cu experienţă de lucru în echipă.
VICTOR CEPRAGA, maistru superior, Secția Dispecerat și Intervenție, Chișinău-GAZ: În fiecare zi ne confruntăm cu diferite scurgeri de gaze, avarii, înlăturări a deteriorărilor gazoductelor subterane, aeriene şi aceste exerciții vin să dezvolte abilităţile noastre proprii pentru a reacţiona cât mai rapid.
De peste un an, Republica Moldova este membră a Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, ceea ce îi oferă acces la programe de instruire, exerciții internaționale și asistență în caz de urgență. Totodată, salvatorii moldoveni participă la misiuni internaționale, contribuind activ la consolidarea capacităților europene în domeniul protecției civile.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Mihai Lisnic