Europa azi

Statele membre și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra bugetului UE pentru anul 2023

post-img
Uniunea Europeană
Sursa foto: TVR

Statele membre și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la bugetul UE pentru anul 2023 care se concentrează pe principalele priorități de politică ale Uniunii Europene, caleaeuropeană.ro.

BFCO

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, angajamentele totale sunt stabilite la 186,6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 1,1 % față de bugetul pentru 2022, astfel cum a fost modificat. 0,4 miliarde euro au fost păstrate disponibile în cadrul plafoanelor de cheltuieli ale cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, permițând UE să reacționeze la nevoi imprevizibile.

Plățile totale se ridică la 168,6 miliarde de euro, în creștere cu 1 % față de 2022. Angajamentele sunt promisiuni juridice de a cheltui bani pentru activități a căror punere în aplicare se desfășoară pe durata mai multor exerciții financiare.

Plățile acoperă cheltuieli care decurg din angajamente înscrise în bugetul UE în cursul exercițiului financiar actual și al exercițiilor financiare anterioare.

”Salut acordul nostru privind bugetul pentru anul viitor, deoarece ne va permite să ne concentrăm asupra domeniilor prioritare ale UE într-un context geopolitic deosebit de volatil. De asemenea, asigură o abordare realistă, ținând cont de situația economică actuală, de interesele contribuabililor și de necesitatea de a răspunde noilor provocări care ar putea apărea în 2023”, Jiří Georgiev, ministru adjunct al finanțelor din Republica Cehă și negociator-șef al Consiliului pentru bugetul UE pentru 2023.

Parlamentul și Consiliul au acum 14 zile la dispoziție pentru a aproba în mod oficial acordul încheiat. Se așteaptă ca statele membre să îl aprobe la 22 noiembrie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter