Asociaţia Forța Fermierilor cere Guvernului să pună pe pauză Programul Strategic al Politicii Agricole 2025-2030. Aceștia susţin că noul document exclude subvenționarea sectorului de cereale și oleaginoase, inclusiv dobânda la creditele bancare. Membrii Asociației au semnat azi o rezoluție cu o serie de măsuri pentru rezolvarea problemei. Ministrul Agriculturii a promis că va analiza propunerile fermierilor.
Grigore Corcodel din r. Sîngerei cultivă cereale pe o suprafață de 380 ha. Anul trecut, din cauza secetei, a pierdut recolta de porumb. Și nici nu a beneficiat de subvenții iar acum are dificultăți la cultivarea terenurilor.
GRIGORE CORCODEL agricultor, r. Sîngerei: „Noi cumpărăm îngrășăminte , motorină la un peț mare iar ceea ce vindem e la un preț mic. Asta ne-a dus practic în ultimii ani într-un colaps agricol, deoarece nu suntem în capacitate de a achita ceea ce consumăm. De asta batem pe la ușa ministerelor, la ușa guvernării ca să fim auziți. Domeniul agricol are nevoie de această susținere”.
Și Alexandru Tabără din Cărpineni, susține că agricultura are nevoie de mai mult sprijin din partea statului.
ALEXANDRU TABĂRĂ agricultor, r.Hîncești: „Din cauza condițiilor climaterice devine tot mai greu și mai greu, nu știm anul acesta cum va fi. Vedeți că ianuarie e fără ploi, fără zăpada, februarie la fel. Companiile de asigurări nu doresc să asigure, se tem și ele, văd că anii sunt tot mai grei și mai grei”.
Asociația "Forța Fermierilor" sustine că, deși sectorul cerealelor și oleaginoaselor este un contribuitor important la bugetul de stat, Guvernul, prin politicile sale, exclude subvenționarea acestui domeniu.
ALEXANDRU BRÎNZA președinte, Asociația "Forța Fermierilor": „În loc să avem pași și dinamică, pași pozițivi în dezvoltarea sectorului, cu părere de rău în legea subvenționării, cultura mare, sectorul agrar este practic ignorat totalmente. Probabil o să fie exclusă și subvenționarea acestor dobânzi (n.r. bancare), este exclusă subvenționarea tehnicii agricole, restituirea accizelor la motorină”.
Asociația "Forța Fermierilor" face un apel către Guvern și Parlament să pună pe pauză și să revizuiască Programul Strategic al Politicii Agricole după necesitățile economice ale R.Moldova. Fără acces la subvenții, multe terenuri vor rămâne pârloagă, afimă fermierii. Rezoluția semnată astăzi va fi depusă, mâine, la minister.
ALEXANDRU BĂRĂDĂU director executiv, Asociația "Forța Fermierilor": „În primul rând pierdem resursa cea mai de preț care este antreprenorul în domeniul agricol. Avem pregătite câteva propuneri, dar cele mai importante se referă ca agricultorii să primească un instrument prin care să-și transforme afacerea agricolă la noile condițiile de climă și aici vorbim de implementarea tehnologiilor noi. De anul trecut am spus că agricultorii au nevoie de finanțare pe termen lung, ca să-și cumpere astfel de agregate”.
La adunarea fermierilor de azi au fost chemați și reprezentanții Ministerului Agriculturii, dar nu au venit. După ședința Guvernului, ministrul Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a declarat că autoritățile sunt deschise pentru discuții.
LUDMILA CATLABUGA ministrul Agriculturii: „Ministerul, în noua lege a subvenționării își propune să pună accent pe o agricultură sustenabilă. Până pe 14 februarie solicităm și așteptăm la minister propunerile și ideile fermierilor pe marginea programului și legii de subvenționare. Ulterior vor fi alte discuții ca să putem lua o decizie clară cu privire al acest segment”.
Sectorul de cereale și oleaginoase, acoperă aproape 80% din totalul terenurilor agricole cultivate în R. Moldova. Contribuția acestei subramuri la bugetul de stat este de la 3,76 miliarde de lei, adică 5,7%. La sfârșitul lunii decembrie 2024, reprezentanții mai multor asociații de fermieri au protestat în centrul Chișinăului, cerând autorităților măsuri urgente de sprijin pentru sectorul agricol.