Actualitate

Eliberat de Tiraspol, reținut de Chișinău. Autoritățile explică situația lui Anton Malîșev

Anton Malîșev - eliberat de Tiraspol, reținut la Chișinău

Anton Malişev, eliberat pe 12 februarie de administraţia ilegală de la Tiraspol, a fost reţinut și arestat preventiv de autoritățile de la Chişinău. El era condamnat pentru trafic de droguri şi dat în căutare internaţională, dar se ascundea în regiunea transnistreană. Acolo a fost reţinut ilegal de forţele separatiste pentru comiterea unor infracţiuni similare.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat astăzi că toate persoanele din închisorile din stânga Nistrului, sunt deţinute ilegal. Chişinăul pledează pentru eliberarea şi transferul lor în custodia organelor de drept din Republica Moldova.

Anton Malişev a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în penitenciarul numărul 13. În 2021, el a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de droguri şi se ascundea de justiţie în regiune transnistreană.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şef, IGP: „Persoana vizată este condamnată pe teritoriul Republicii Moldova, este vizată în două cauze penale legate de droguri pe teritoriul Republicii Moldova. Tot în 2021, imediat după ce a fost anunţată persoana în căutare, a plecat şi cu aceeași activitate se ocupa şi în regiunea transnistreană, eschivându-se de organele de drept. Doar că a nimerit şi acolo în aceeași criminală”.   

Anton Malişev a petrecut doi ani într-un penitenciar din regiunea transnistreană şi era consiliat juridic de către avocaţii Asociaţiei Promo-LEX.   Autoritățile de la Chişinău au declarat că este primul deţinut politic eliberat de forţele separatiste de la Tiraspol

VADIM VIERU, avocat, Asociaţia Promo-LEX: „Da, a fost o eroare de comunicare la nivel de Guvern, pe segmentul de deţinut politic. El este o persoană care s-a aflat ilegal în detenţie în regiunea transnistreană. Noi l-am reprezentat pe el şi îl reprezăntăm pe el în legătură cu acţiunile de detenţie ilegală în regiunea transnistreană, condiţiile de detenţie proaste şi acordarea asistenţei medicale. Asistența juridică a fost solicitată de mama sa. Noi nu am ştiut şi nici nu am fost informaţi de către nimeni  despre faptul că el ar fi avut dosar de căutare în Republica Moldova.”

Reprezentanții Promo-LEX susţin că, din moment ce clientul lor a fost eliberat din detenţie ilegală, şi-au indeplinit misiunea şi nu îl vor mai reprezenta în instanțele din Republica Moldova. 

Avocaţii asociaţiei susţin că, între timp, au primit informaţia că forţele separatiste ar mai fi eliberat, la cererea Chişinăului, încă un deţinut politic, dar, deocamată nu au o confirmare oficială. Şi vicepremierul pentru Reintegare, Oleg Serebrian a declarat că autorităţile constituţionale nu au primit, deocamdată, o sesizare oficială în acest sens din partea Tiraspolului.

OLEG SEREBRIAN viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Noi considerăm că toţi cei 2000 de deţinuţi care în momentul de faţă sunt în partea stângă a Nistrului sunt deţinuţi politic. Nu din cauza că sunt  politic în sensul clasic, adică pentru viziunile lor politice sunt întemniţaţi, dar şi pentru faptul că o instanţă ilegală îi ţine în detenţie. Ca şi cum sunt persoane răpite. Toate aceste persoane trebuie eliberate.”


Reamintim că autorităţile de la Chişinău au impus o serie de condiţii  administraţiei ilegale de la Tiraspol în schimbul ajutorului in criza energetică. Este vorba despre eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice în grila din regiunea transnistreană şi scoaterea posturilor de control instalate în 2022.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter