Actualitate

Chișinăul nu va negocia cu Ucraina pentru tranzitul gazului spre regiunea transnistreană

Situația incertă la Tiraspol

Situaţia din regiunea transnistreană rămâne incertă. Republica Moldova nu va negocia cu Ucraina pentru a permite tranzitul gazelor furnizate de o companie ungară pentru malul stâng. Premierul Dorin Recean susţine că autorităţile vor doar să se asigure că livrările se vor face în baza legii. Între timp, Moldovagaz a cumpărat de pe Bursa Română de Mărfuri alte 2,5 milioane de metri cubi de gaze pentru regiune. Iar în premieră, Tiraspolul a plătit în avans pentru acest gaz.

De mâine, regiunea transnistreană ar fi trebuit să primească gaze de la o companie ungară. Pentru acest lucru, însă, este necesar ca Ucraina să permită tranzitul. Nu este clar, însă, dacă ţara vecină şi-a dat acordul. Prim-ministrul Dorin Recean declară că soluţia aleasă de aşa-numiţii lideri din regiune nu este sustenabilă.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Ceea ce Guvernul în continuare insistă este ca cei din stânga Nistrului să accepte oferta de 60 de milioane de euro din banii gratuiţi oferiţi de Uniunea Europeană. Acum… Guvernul nu aranjează vreo tranzacție, Guvernul nu validează vreo tranzacţie. Ceea ce face Guvernul este, unul, să permită gazului să fie livrat în stânga Nistrului, pentru că acolo îngheaţă oamenii. Guvernul face doar atât şi se asigură că aceste livrări corespund legislaţiei naţionale şi legislaţiei internaţionale.”

Între timp, regiunea continuă să fie ajutată de Chişinău. Ieri, alte 3 milioane metri cubi de gaze au fost împumutate Tiraspolului. Tot ieri, Moldovagaz a mai cumpărat un volum de gaze de pe Bursa Română de Mărfuri.

COMUNICATUL MINISTERULUI ENERGIEI: "Volumul de circa 2,5 milioane de metri cubi va fi livrat astăzi consumatorilor malului stânga al râului Nistru. Tiraspoltransgaz a plătit în avans gazele naturale achiziționate, iar tranzacția a fost impusă cu TVA. Achiziția de gaze de pe BRM de către Tiraspoltransgaz a fost una dintre soluțiile propuse de Ministerul Energiei încă două luni în urmă, pe 11 decembrie 2024, pentru a preveni criza umanitară din regiune."

Amintim că Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depăşirea crizei energetice. Chişinăul a anunţat că este de acord ca malul stâng să primească gaze prin firme intermediare, însă cu anumite condiţii. O companie din Ungaria ar urma să aducă gazele la frontiera cu Republica Moldova, iar costurile ar urma să fie suportate de o firmă din Dubai.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter