Calitatea aerului din Republica Moldova va fi strict monitorizată cu 18 staţii automate şi o staţie mobilă. Echipamentul in valoare de 3,4 milioane de lei şi va fi achiziţionat cu bani oferiţi de Uniunea Europeană.
Implementarea unui sistem de monitorizare a calității aerului este un pas important pentru asigurarea unui mediu mai curat. Odată ce va fi functional, se va sti precis unde trebuie reduse emisiile de poluanți atmosferici.
SERGIU LAZARENCU ministrul Mediului: „Astăzi s-a votat hotărârea de Guvern privind monitorizarea aerului. Se va forma un sistem de inventariere şi monitorizarea a aerului şi un sistem inventariere a poluanţilor atmosferici. Vor fi instalate 18 staţii în toată ţara, o să le monitorizăm şi o să ştim unde avem anumite probleme ca să intervenim ca să îmbunătăţim inclusiv situaţia privind aerului atmosferic”.
Orasele Chişinău şi Bălţi sunt printre cele mai poluate regiuni din Republica Moldova. Potrivit specialiştilor principala sursă de poluare sunt emisiile generate de autoturisme.
NATALIA PLATON şef, Laboratorul pentru calitatea aerului, Agenţia de Mediu: „S-au înregistrat depăşiti preponderant pentru dioxidul de azot , monoxidul de azot, poluanţi care provin de la emisiile de transport, de la vehicule, camioane, şi autobuze care utilizează preponderant Diesel. Sau provin de la emisiile emanate în urma activităţilor industriale, precum şi de la locuinţele private”.
În prezent, Republica Moldova dispune de 17 stații de monitorizare a calității aerului.
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit Agenţiei de Mediu, în ultimele 24 de ore, s-a stabilit că la Chișinău a fost depășită concentraţia maximă pentru dioxidul de azot de 1,3 ori, iar pentru monoxidul de azot – de 1,2 ori. Şi la Bălţi a fost depăşită norma. Mai exact, staţiile de monitorizare au arătat că norma pentru dioxidul de azot a fost depășită de 1.4 ori”.
Aerul poluat poate avea efecte negative asupra copiilor şi vârstnicilor, cu dureri de cap, anxietate și iritarea ochilor. Potrivit ministerului Mediului, îmbunăţirea calităţii aerului este o altă condiţie impusă de Uniunea Europeană.