Actualitate

Controverse după Eurovision Song Contest

Eurovision 2022
Sursa video: TVR MOLDOVA

S-a votat valoarea piesei muzicale şi nu legătura frăţească cu România. Aşa justifică membrii juriului din Republica Moldova votul acordat reprezentantului României la Eurovision. Potrivit lor, concurenţa a fost mare, fapt ce a exclus România din topul preferinţelor. Decizia juriului de la Chișinău a fost diametral opusă de cea a telespectatorilor, care au oferit artistului român 10 puncte.

Din juriul Republicii Moldova au făcut parte dirijorul Adriano Marian, solista  Cristina Scarlat, dirijoarea Ilona Stepanov, solistul Natan şi textiera Radmila Popovici. TVR MOLDOVA a reuşit să discute cu toţi, dar numai doi au spus cum şi-au exprimat votul.  

RADMILA POPOVICI  textieră: „României am oferit locul 10, ceea ce fiind transformat în puncte, daca era transformat în puncte de organizatori era 2 puncte. Eu sunt cetăţean român şi mie îmi place România, dar asta nu înseamnă că dacă cânta mama mea şi cânta fals i-aş fi dat notă maximă, i-aş fi dat celui care cântă bine. Ceea ce ni se incriminează opusul parca nu am trăi în ţară liberă, dar dictatură. Dacă asta îşi doreşte publicul nostru ca eu să execut ordinele lor de dragul unor plăceri, dar eu atunci am să zic, eu iubesc România, dar am să votez cum îmi place”.

ADRIANO MARIAN dirijor: „24 de ţări tu le pui într-o ordine a preferinţelor, de la 1 la 24, tot ce e după 12, după locul 12 e zero puncte. La mine a fost UK a fost primul, Ucraina, cam aştia care erau primii. În preferinţele tale era România sau nu? -Păi, era, dar la miijloc. -Şi tu nu ai oferit puncte pentru România? -Nu”.

Dirijorul Adriano Marian susține că şi-a făcut onest datoria iar reacţia publicului de după concurs l-a surprins.

ADRIANO MARIAN dirijor: „Mă simt puţin straniu, e o situatie bizară, eu am fost invitat, am acceptat, mi-am făcut munca din experienţa mea umilă de muzică”.

Am încercat să aflăm și poziţia oficială a celorlalţi membri ai juriului, dar aceştia au refuzat. Jurnalista Victoria Cuşnir, cea care a făcut parte din juriul la preselecţia naţională Eurovision, spune că deseori votul geopolitic a fost masiv și asta a redus din calitatea şi importanţa concursului.

VICTORIA CUŞNIR  jurnalist: „Să înţeleg că anul acesta juriul din mai multe ţări a omis dublele standarte şi a votat calitatea pieselor pe ici colo, pentru că până la urmă nici piesa ucrainenilor nu a fost chiar  cea mai bună.  Şi lucrul acesta la făcut şi Republica Moldova, fapt ce  a stârnit valul acesta enorm de nemulţumiri şi contestarea statului de cetăţean a juriului, care de fapt a preferat să dea note mari muzicii. Şi cred că e corect să votezi piesele de calitate şi România din păcate anul acesta nu a avut cea mai tare piesă în concurs”.

Directorul Teleradio Moldova, Vlad Ţurcanu, a declarat că a fost iniţiată o anchetă întrucât votul juriului contrastează prea mult cu opțiunea publicului.

VLAD ŢURCANU, director, Compania Teleradio Moldova: „O anchetă care va elucida modul în care a fost selectat acest juriu”.

Controverse au fost şi la votul oferit de România, Republicii Moldova. Juriul român a oferit 12 puncte pentru piesa trupei "Zdob şi Zdub" şi a fraţilor Advahov, '"Trenuleţul'', dar Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a decis să anuleze aceste rezultate pentru că ar plana suspiciuni de manipulare a voturilor. Potrivit publicaţiei de profil, ESCXTRA, Organizatorii de la Torino au anulat voturile juriilor din 6 ţări, pe lângă România fiind şi Georgia, Azerbaijan, San Marino, Polonia şi Muntenegru, provocând astfel unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria competiţiei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter